De bunkers van de IJssellinie op landgoed De Haere bij Olst zijn op zaterdag 17 augustus van 11 uur tot 16 uur geopend. De Stichting IJssellinie is die dag een van de deelnemers aan de jubileumviering van het Hanzestedenpad. Op het terrein van kasteel De Haere in Olst staan die dag stands van de deelnemende organisaties, zoals Stichting IJssellandschap, Stichting IJssellinie, Vogelwerkgroep De IJsselstreek, de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, het IVN en Stichting Wandelnet.
Het Streekpad Hanzestedenpad, dat dit jaar 25 jaar bestaat, is een wandelroute van 120 kilometer langs een aantal Hanzesteden. Deze route loopt altijd in de buurt van de IJssel. Vier kilometer van deze route loopt langs kazematten, de Commandobunker en Hospitaalbunker van de IJssellinie. Deze waterlinie was operationeel van 1953 tot 1964 om in oorlogstijd een stuw in het water van de IJssel te plaatsen om het water tegen te houden. Doormiddel van inlaatwerken, een soort sluizen, werd het water verspreid waardoor er een watervlakte van 127 kilometer lang en tien kilometer breed ontstond.
De gevechtsbunkers met anti-luchtdoelgeschut en mitrailleurs moesten de stuw beschermen tegen aanvallen van het Sovjet-leger. Vanuit de Commandobunker werden de gevechten geleid en in de Hospitaalbunker konden de gewonden worden verzorgd. Ook was in deze bunker een operatiekamer ingericht. De beide bunkers zijn ingericht zoals tijdens de operationele fase van de IJssellinie.
‘Het Geheim van de IJssel’
Bezoekers van de publieksdag van het Hanzestedenpad kunnen de Commando- en Hospitaalbunker bezichtigen. Er worden geen rondleidingen gegeven, maar er zijn gidsen van de IJssellinie aanwezig om het verhaal van ‘Het Geheim van de IJssel’ te vertellen. De entree is 5 euro voor volwassen en 2,50 euro voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Kaartjes kunnen worden gekocht in de stand van de IJssellinie op het terrein van De Haere.
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?Mail ons via redactie@salland1.nl