Bron: voetbalnieuwssite.nl
Burgemeesters die een betaaldvoetbalorganisatie (BVO) in hun gemeente hebben, willen dat de clubs in het vervolg voor elke wedstrijd vooraf een vergunning aanvragen. In de vergunning moet staan wat het risico van de wedstrijd is en hoe de veiligheid is geregeld. Clubs met supporters die zich niet aan de vergunningsvoorwaarden houden krijgen straf, variërend van een waarschuwing tot een dwangsom of spelen zonder supporters.
Dat staat in het ‘landelijk handelingskader voor voetbalgemeenten’ dat door de burgemeesters met een BVO is opgesteld. Dit is gemaakt om tot een duidelijke lijn in de aanpak van voetbalgeweld te komen. Dat is nodig omdat geweld rondom voetbalwedstrijden na de coronacrisis volgens de burgemeesters vaker voorkomt.
Onvoldoende maatregelen
Clubs moeten bij de aanvraag beschrijven hoe fouillering en schouw in het stadion zijn geregeld, hoe de kaartverkoop is georganiseerd, hoe het handhavingsbeleid eruit ziet, hoe een eventuele ontruiming van het stadion in zijn werk gaat en hoe er wordt omgegaan met supporters.
De burgemeesters benadrukken dat de KNVB en de clubs in de eerste plaats verantwoordelijk zijn voor de veiligheid rond het stadion en de wedstrijden. “Maar soms blijkt veiligheid in de afweging van belangen aan het kortste eind te trekken”, zegt burgemeester Paul Depla van Breda, één van de initiatiefnemers van het voorstel. “Gevolg is dat er in de praktijk soms onvoldoende maatregelen worden genomen.”
Uiterlijk zes weken voor elke wedstrijd moeten gemeente, politie en de voetbalclub de laatste informatie met elkaar delen over onder meer het aantal bezoekers en specifieke maatregelen. Bij dat gesprek kan een vertegenwoordiger van de supporters zitten, maar niet bij het deel dat gaat over politie-informatie.
Derby’s
Bij derby’s zoals Heracles – FC Twente of PEC Zwolle – Go Ahead Eagles is intensiever vooroverleg nodig. Rond de wedstrijd controleert de gemeente of de vergunningsvoorwaarden worden nageleefd. Als dat niet zo is, volgt direct een maatregel. Als uitsupporters zich als groep misdragen moet hun club de volgende keer of keren met minder of helemaal zonder publiek spelen.
De aanpak van individuele supporters die zich misdragen, blijft zoals het was. Maar daders blijven vaak anoniem omdat ze zich in een groep misdragen. Daarom willen de burgemeesters zulke groepen bestuursrechtelijk sneller en strenger aanpakken. Zulke maatregelen kunnen twee voetbalseizoenen of langer voortduren.