Caroline van de Plas bezoekt getroffen boerderij in Okkenbroek: “Blauwtong is een ramp voor dier en boer”

Leestijd: 2 minuten

Caroline van der Plas en haar beleidsmedewerker Mies Pabon brachten een bezoek aan de boerderij van Martijn Alferink in Okkenbroek. Martijn is melkveehouder en op kleine schaal schapenhouder, ook zijn dieren zijn hard getroffen door het Blauwtong-virus. De afgelopen weken greep het virus steeds meer om zich heen, de knut is de boosdoener van dit alles.

De helft van de veestapel van de melkveehouder uit Okkenbroek is besmet met Blauwtong. Veel dieren zijn hierdoor ziek geworden of hebben het niet gered. Dit zorgt ook voor vertraging van de melkproductie: “Het is een ramp voor dier en boer, ook financieel heeft Blauwtong veel gevolgen, we zien dit in heel Nederland bij melkvee- en schapenhouders,” aldus Caroline.

Tekst gaat verder onder de foto

Bezoek boerderij Okkenbroek, foto: BBB

Bezoek boerderij Alferink
Op het bedrijf van de Okkenbroekse melkveehouder spraken Caroline van der Plas en Mies Pabon met verschillende veehouders over hun ervaringen met Blauwtong. Pabon heeft zelf ook een melkveebedrijf en is daarnaast dierenarts. Ze zagen de gevolgen van het virus met eigen ogen: “De nood is hoog onder eigenaren van de gevoelige dieren. Ondanks alle zorg die ze hun zieke dieren geven, van vaccins, pijnstilling en dwangvoeding tot infusen en ontstekingsremmers, niets lijkt goed genoeg”, constateerde Van der Plas. 

Ophalen kadavers
Waar het normaal gesproken lukt om dode dieren binnen een werkdag op te halen, is dit nu niet meer haalbaar. Er sterven nu zoveel dieren per dag waardoor de kadavers soms langer dan een dag aan de weg liggen. Er is normaal gesproken een grote overcapaciteit voor het ophalen van kadavers. Deze kadavers moeten aangemeld worden bij een erkend destructiebedrijf en aangeboden worden op een speciaal aangewezen plaats.

Tekst gaat verder onder de foto

In gesprek met Caroline Van der Plas, foto: BBB

Erkenning
Caroline vroeg tijdens het bezoek wat de boeren nodig hebben. Behalve een goed werkend vaccin werd er gevraagd om erkenning. Erkenning voor het leed dat dit virus brengt. Erkenning voor het zware werk dat ze hebben: “Niemand wil iedere dag angstig naar stal gaan, wetend dat je zieke dieren gaat vinden. Niemand wil een groot deel van de nacht voor een ziek schaap zorgen dat dan alsnog de ochtend niet haalt”, aldus de getroffen boeren.

Vragen aan minister
De BBB heeft vragen gesteld aan de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) over hoe de sector zo goed mogelijk geholpen kan worden. Er wordt dan ook gekeken of er een financiële compensatie mogelijk is en voor wie dat kan gelden. Ook wil de BBB weten of het vaccineren (al dan niet deels) kan worden vergoed.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl


Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio