Coalitieakkoord ligt er: de belangrijkste punten voor Salland op een rij

Leestijd: 3 minuten

Het heeft bijna 6 maanden geduurd, er is veel gesproken, maar nu ligt dan het coalitieakkoord op tafel. Het schijnt te bestaan uit 26 pagina’s, Nederland krijgt een nieuw beleid en dat gaat ook gevolgen hebben voor Salland. Het gaat over de verspreidingswet tot aan de boeren in onze regio. De belangrijkste punten worden hieronder uitgelicht.

Opvang van asielzoekers
Overijssel vangt, vergeleken met andere provincies, veel asielzoekers op. Veel burgemeesters, waaronder Ron Köning van Deventer, verlangden naar de verspreidingswet. Deze gaat van tafel, hierdoor zijn gemeenten niet verplicht om asielzoekers op te vangen. Köning heeft al eerder aangegeven dat hij “het gek vindt dat gemeenten ermee weg komen als ze niemand opvangen.” De vier partijen hebben wel gezegd dat Nederland het strengste asielbeleid ooit krijgt, vraag is wat dit voor Overijssel en dus ook Salland gaat betekenen.

Tekst gaat verder onder de foto

Station Deventer / Foto gemaakt door Daan Obdeijn

Openbaar vervoer
Op het platteland is het de bedoeling dat er weer meer bussen moeten gaan rijden. In Salland rijdt de buurtbus tussen Olst en Raalte, Heeten en Deventer en tussen Lemelerveld en Raalte. Deze worden bestuurd door vrijwilligers, het is de bedoeling dat de het openbaar vervoer weer toegankelijker gaat worden in het buitengebied.

De IJssel is een belangrijk vervoermiddel voor het vaarverkeer. In het uitgelekte reageerakkoord is naar voren gekomen dat de bevaarbaarheid van de IJssel een upgrade moet krijgen.

Landbouw en natuur
Bufferstroken worden verkleind, dit zijn stroken grond waarop geen mest, chemische gewasbeschermingsmiddelen of biociden mag worden gebruikt. Er komen specifieke regels voor de regio over het uitrijden van mest en er zal geen gedwongen krimp komen van de veestapel.

Er zijn twee Natura2000-gebieden in Salland, de Sallandse Heuvelrug en Boetelerveld, die moeten verplicht beschermd worden. Daar moet volgens het akkoord verandering in komen, niet meer de ‘snippernatuur’. Hier moeten de boeren dan voor wijken.

Tekst gaat verder onder de foto

Windpark Kloosterlanden / Foto: Vincent Zoomers

Windmolens
De bedoeling is dat er zoveel mogelijk windmolens op zee komen in plaats van op het land. In Salland liggen er plannen voor het plaatsen van windmolens, onder andere in het gebied bij Raalte en aan de snelweg bij Deventer. Het plaatsen van windmolens in de regio stuit bij veel plekken op verzet.

Aandacht voor de regio
De partij van Pieter Omzigt, de NSC, stelt voor om het kiesstelsel aan te passen. Ze zien dit als “versterking van de regionale band tussen kiezers en gekozenen”. Het wordt later dit jaar duidelijk hoe dat er precies uit moet komen te zien. Den Haag lijkt ook intensievere afspraken te willen maken als het gaat om investeringen in wonen, bereikbaarheid, onderwijs en economie.

Er zijn veel meer veranderingen die de vier partijen lijken te willen doorvoeren, onder andere het eigen risico in de zorg dat wordt gehalveerd. De warmtepomp wordt toch niet verplicht en bij nieuwbouw moet minimaal 30 procent van de huizen sociale huur zijn.
Meer over de veranderingen is te vinden op de website van de NOS.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio