Column Elvira Salet: “Talenten kiezen vaak hun eigen weg, de weg naar eeuwige roem!”

Leestijd: 6 minuten

Elvira Salet is de sympathieke en gedreven coach en trainer van het juniorenteam van de gewestelijke selectie ‘SprintTeam Oost’. Onder haar bevlogen leiding ontpoppen schaats-talenten uit Oost-Nederland zich. Elvira maakt veel mee en maandelijks deelt ze haar belevenissen en ervaringen in een heerlijke column met onze sportmedewerker: Erik van Luttikhuizen.

TALENTEN KIEZEN VAAK HUN EIGEN WEG …. DE WEG NAAR DE EEUWIGE ROEM!!!

Lieve Erik,

De hele wereld staat zowat in brand, oorlogen, natuurrampen en ‘foute’ verkiezingen teisteren de wereld.

Veel mensen zijn daardoor op de vlucht naar een veilig gebied. Erik dan is het eigenlijk vrij bizar waar wij ons met z’n allen druk om lijken te maken. Het is vaak helaas wel de realiteit ‘ieder voor zich’ en menig één zou er achter aan zeggen ‘God voor ons allen’, maar dat is te makkelijk Erik. De meeste dingen die je denkt dat die niet kunnen gebeuren, gebeuren toch als ze ontstaan! Nou wil ik mij verre houden van wereld politiek en ook niet te filosofisch worden, maar tegenwoordig ontkom je er haast niet meer aan. Dat wij ons afvragen waar blijft de werkelijkheid en stopt de waanzin van oorlogen om ons heen. Wie kan in dit krachtenveld nog de rede vinden en de waarden weer overeind zetten. Met rede en het gebruik van het gezonde menselijk verstand. De imperfectie van ons mens zijn, slaat helaas hard toe.

Terug naar onze werkelijkheid, de sportwereld. Binnen onze sportwereld lijkt het juist het beste om niet altijd perfect te willen zijn. Door te perfect te willen zijn ontstaan niet de beste doelpunten en in ons schaatswereldje niet de beste races! Imperfectie geeft je juist de ruimte om ‘vrij’ je race te rijden of je doelpunt te scoren. Talenten op het veld en in een schaatsrace zouden niet altijd te perfect moeten zijn op weg naar hun eeuwige roem. Talenten kiezen hun eigen weg en overkomt het.

Vandaag zit jij als het goed gaat voor jouw cluppie vol adrenaline achter je microfoon op weg naar misschien niet de perfecte wedstrijd maar wel één met winst. De IJsselderby gaat om 12:15 uur los in eigen huis (Adelaarshorst) tegen PEC Zwolle. En ik hoor net dat jullie met 0-2 achter staan. Maar het kan nog alle kanten op Erik. Inmiddels 2-2 met nog vijf minuten speeltijd! Het blijft spannend dus tot de laatste minuut.

Ik zit wat ‘oude’ kranten door te spitten en zo kan het gebeuren dat ik de krant open sla en de volgende kop zie in de Stentor ‘Waarom kampioenen op het ijs nauwelijks meer uit Oost-Nederland komen: ’Rare move van KNSB’. Vervolgens lees ik de quote ‘Niet alleen de wijzen komen uit het oosten, maar jarenlang ook de beste schaatsers van de wereld. Tot nu.’ Het wordt nog extremer, ik lees ‘Want na een ongekende medailleregen is de stroom talenten (lees: kampioenen) uit deze regio zo goed als opgedroogd. Dan wordt de vraag gesteld ‘Hoe kan dat?’

De stelling en de vraag hebben een schijnbare tegenstelling. Jij weet ook dat er al jaren talenten uit het oosten op de Scheg worden opgeleid richting top. En nu wil jij weten Erik hoe dat zit, of er inderdaad geen talenten meer doorstromen op weg naar de eeuwige roem! Nou op dat doorstromen naar de Top kom ik zo terug. De jaren waarover gerept wordt in het artikel waren qua opleidingsmogelijkheden totaal anders. De jeugd maakte eerst via de vereniging kennis met de schaatssport. Binnen de diverse verenigingen leerde de jeugd beterschaatsen. Vanuit de vereniging ging een aantal (talentjes in de dop) door naar de gewestelijke selecties. Het team waar ik voor verantwoordelijk was en nog steeds ben, viel destijds onder het Gewest Gelderland met rijders vanuit Gelderland maar ook uit Overijssel. Het ging om talenten die rondom de ijsbaan De Scheg woonden op een half uur reistijd. Sommigen kwamen lekker op de fiets naar de baan.

Het klopt dat de opleidingsstructuur in de regio op de proef werd én nog steeds wordt gesteld de laatste jaren. Het klopt ook dat de KNSB daar beslist debet aan is door het gedachtengoed los te laten de top-talenten in jong Oranje op te leiden en de aanstormende jeugd in gewestelijke selecties te laten trainen. Nu zijn er alleen zwaar uitgedunde baanselecties over. De eerste slag die de opleidingsstructuur deed wankelen kwam van de voormalig technisch directeur Arie Koops. Die slag kreeg niet alleen onze regio te verwerken maar werd doorgevoerd door heel Nederland. De Gewestelijke opleidingsstructuur verdween hier mee in ons gebied.

Friesland hield die gewestelijke structuur nog wel in stand. Er kwamen in 2015 zes Regionale Trainings Centra’s (RTC) in Nederland. Zo kon het gebeuren dat in onze Regio niet meer op de Scheg in Deventer getraind mocht worden, ook niet in Thialf. Alles moest in Enschede gebeuren, trainen, school maar niet wonen, dus veel reisuren! Rijders uit onze regio moesten om 5:00 uur hun bed uit! Het openbaarvervoer reed nog niet eens. Het gaat te ver om alle perikelen uit die tijd te verwoorden, maar Erik ik kan daar wel een boek over schrijven. Het enige wat ik daar nog over kwijt wil dat door een verschil van inzicht een breuk ontstond en dan druk ik mij nog netjes uit. Wij keerden weer terug naar onze Scheg en één keer in de week naar Thialf. En in datzelfde jaar werd Thijs Govers weer Nederlands Kampioen en pakte medailles bij de Junioren Worldcups en WK junioren. Zo ook Elisa Dul, die in dezelfde lichting zat als Govers. Mika van Essen en Sebas Diniz volgden later hetzelfde pad vanuit ons Team.

En zoals het altijd gaat in een ‘bedrijf’, er kwam in 2018 een einde aan deze structuur, een nieuwe technisch directeur diende zich alweer aan, Remy de Wit, hij voerde ook weer een vernieuwing door, er kwamen nu 8 KTT’s (KNSB Talent Teams). Opeens waren er in Nederland ‘120 Toptalenten’. Ik beperk mij even tot onze Regio, de Talenten van het oosten zijn nu versplinterd: een deel wordt opgeleid vanuit Utrecht in het KTT Midden-Oost, een deel in de Scheg bij ons Development Sprint Team OOST of bij de vereniging en een deel in Enschede bij TalentNED. Dan is er ook nog een baanselectie maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat daar het betere talent niet voor kiest. Er is tenslotte ook nog een deel dat kiest om elders de opleiding te vervolgen. Vanuit onze regio wordt dan gekozen voor het Gewest Friesland of het KTT Noord in Thialf.

Ja Erik, de opleidingspyramide werd en wordt nog steeds op de proef gesteld! Daar zit de angel van de krantenkop! Doelen gaan uiteraard altijd over het voortdurend herdefiniëren om die doelen te verbeteren. Het helpen bij de ontwikkeling van jonge mensen op fysiek, mentaal en emotioneel én potentieel vlak is denk ik een belangrijk doel met het oog op de weg naar die eeuwige roem. Het ontwikkelen van de jonge jeugd in de ‘buurt’ van zijn ‘eigen’ ijsbaan is denk ik daarin een cruciaal gegeven. Op de Scheg in Deventer zijn goeie en enthousiaste vrijwilligers, trainers en coaches binnen verschillende verenigingen actief bezig met jeugd maar ook met oudere jeugd. Natuurlijk, succes is ook afhankelijk van de kwaliteit van een opgroeiend talent.

Sterker nog, je opleidingsniveau wordt mede bepaald door de weg die het opgroeiend talent mede in het gebied (regio) aflegt. En te vroeg ‘de wijde wereld’ in is altijd een eigen keuze. Door ervaring verbeteren, creëren van de mogelijkheden, de juiste omgeving, de juiste trainer/coach, een goeie gezins- en schoolsituatie en niet te vergeten niet te veel reisuren bepalen mede het succes. Zo kan het gebeuren dat een heel gezin verhuisd naar Friesland naar het ‘mekka’ van het schaatsen. Want zo zien de meesten het wel. Op zoek naar de ‘heilige graal’ van het schaatsen, trainen op de beste en ook de snelste ijsbaan van Nederland in Heerenveen (Thialf). Als je op de ranglijsten kijkt, zie je dat de jeugd alle persoonlijke records tegenwoordig in Thialf rijdt. Maar bedenk wel, het is niet altijd zaligmakend, het ijs op de Scheg maakt je ook sterk en snel, en ja, er komen echt nog steeds ook Kampioenen uit het Oosten!

Nu terug naar de stelling er komen geen Kampioenen meer uit de Regio Oost. Erik, even een kijkje achter de schermen van de talenten die er zeker nog wel zijn. Wat ook vergeten werd in het artikel dat er altijd periodes zijn dat talenten de tijd moeten hebben om te groeien naar dat volwassen niveau. Kramer stond er ook niet in één keer. Jan Smeekens en de broertjes Mulder ook niet. Maar als die rijders er éénmaal staan dan gaat dat vaak over een periode van 10 jaar voor er weer ruimte is voor de volgende generatie! Het talent kan de pech hebben dat er dan geen plek is binnen een MerkenTeam.

Inmiddels komen er al weer een aantal aan en rijden al WorldCups maar zijn nog niet helemaal wereldtop, maar ze komen er aan! Met gevaar dat ik er ééntje vergeet: Gijs Esders traint inmiddels met de Polen mee (reed bij Friesland, reed een aantal jaren bij IKO en Reggeborg), Sanne in ’t Hof (Essent), Elisa Dul (Zaanlander), Joy Beune (IKO). Mika van Essen (Gewest Friesland, reed een jaar bij Reggeborg), Sebas Diniz (IKO), Joep Wennemars (Essent), Stefan Westenbroek (Reggeborgh), Yasmine Bouaziz (Gewest Friesland). Daar komen al weer een aantal jonge talentjes achteraan, ook met bekende achternamen: de broertjes Groothuis, de broertjes van Velde, ten Cate, ter Haar, Friso, Bakker, de Boer, van Vilsteren, broer en zus Boekema en Van de Brink. Over 4 a 6 jaar staat er waarschijnlijk weer een Wennemars tegen een Van Velde aan de start!

Een aantal jonge talenten hebben inmiddels hun weg gevonden naar Friesland, maar zijn nog wel degelijk afkomstig uit onze Regio, geboren en getogen. Maar zij kiezen hun eigen weg op weg naar hun hopelijk eeuwige roem! Het maakt ook niet uit hoe ze er komen, als ze er maar komen. Dat is de nieuwe tijd, wen er maar aan.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio