Column van Deventer sportarts Mannes Naeff vanuit Parijs: Olympische Spelen opstart en dag 1 en 2

Leestijd: 4 minuten

Deventenaar Mannes Naeff is sportarts en MSK-arts bij Sports Valley, het sportmedisch expertisecentrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Mannes is bondsarts bij de KNWU (wielerbond), Triathlon Bond (NTB) en volleybalbond (Nevobo). Bij de Olympische Spelen van Parijs is hij met name aanwezig voor de KNWU. De KNWU zit in een hotel buiten het Olympisch dorp en aldaar is Mannes arts voor het baanwielrennen, wegwielrennen en mountainbiken. Mannes vertelt in deze column over wat hij de afgelopen dagen heeft meegemaakt tijdens de Olympische Spelen.

Woensdag 24 juli ben ik aangekomen in ons ‘KNWU hotel’. Zondag 21 juli ben ik vertrokken naar het trainingskamp van de atletiekunie in Liévin. Als MSK-arts kon ik daar een aantal atleten ondersteunen met het behandelen van – gelukkig milde – klachten. Wat een prachtige sport is atletiek toch! Met name de sprint- en estafettenummers veel aan het werk kunnen zien. De intensiteit van de trainingen in combinatie met het plezier en focus was mooi om te zien en leuk om mee te maken.

Focus op de sportprestatie
Maar goed, woensdag dus aangekomen in het KNWU hotel, waar de mountainbikers en wegrenners net hun eerste trainingen hadden. We zitten in een rustig hotel, eigenlijk wat verstopt in de bossen op 45-60 minuten van het olympisch dorp, maar dichtbij de meeste wedstrijdlocaties van de KNWU. Iedere sporter en staflid heeft een eigen kamer. Wat een rust geeft dat qua infectierisico! Voor een arts is dat heel fijn werken, want mocht je iemand moeten isoleren (even een paar dagen op afstand houden van andere sporters en stafleden) dan is dat eenvoudig geregeld. Sowieso is het qua focus op de sportprestatie heel fijn om in dit hotel te zitten. Ik kan me overigens voorstellen dat het voor sporters ook een extra boost kan geven om in het Olympisch dorp te zitten en andere (bekende) sporters op ieder moment te kunnen zien rondlopen.

Openingsceremonie
Van woensdag tot vrijdag (openingsceremonie) zijn er trainingen geweest op het tijdrit (wegwielrenners) en mountainbikeparcours. Vrijdagavond hebben we met een groot deel van de de staf en een aantal van de sporters de opening gekeken, op de TV. En dan weten we dat het echt gaat beginnen..

Zaterdag 27 juli: dramatisch weer tijdens tijdritdag
Vandaag is het ‘tijdritdag’. Dat betekent dat we een hele dag (van ongeveer 11-18.00 uur) vlakbij het parcours in een tent zitten en staan. In dit geval hadden we een kleine tent die we deelden met 2 andere landen. Het was een beetje stoeien om iedereen voldoende ruimte te geven om zijn/haar werk te kunnen doen. Wat een verschil met een tijdrit tijdens het ‘normale’ wielrennen (bijvoorbeeld de Tour de France)! Maar uiteindelijk redden we ons er natuurlijk mee. Het is een spannende dag, vooral bij de dames. Ellen van Dijk is, na 7 weken geleden haar enkel gebroken te hebben, weer helemaal fit om vandaag te starten en Demi Vollering is de andere Nederlandse troef.

Het is echter dramatisch weer, de hele dag regent het en dit heeft invloed op hoe hard je door de bochten kan. Demi rijdt een fantastische tijdrit, maar komt uiteindelijk net te kort voor een medaille. En natuurlijk heeft het weer en daardoor het risico op een val wellicht wat extra invloed op Ellen, gezien haar recente voorgeschiedenis. Daan Hoole reed een goede tijdrit, maar kwam te kort tegen de echte kanonnen zoals winnaar Remco Evenepoel. Als sportarts zijn dit soort weersomstandigheden ook extra spannend, omdat je weet dat het valrisico verhoogd is en ik was dan, behalve toch ook teleurgesteld dat een medaille er niet in zat, toch ook blij dat iedereen weer veilig aan de finish kwam. Soms lijkt het dan bijna een ‘gewone’ wielerdag met teleurstelling of succes, maar ik vergeet bijna nog wat zaken te vertellen die het wel extra bijzonder maken.

Niet alleen was onze chef de Mission Pieter van den Hoogenband de hele dag bij het tijdrijden, maar ook waren, naast Pieter, Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima en prinses Amalia aan de finish. Bijzonder geïnteresseerd waren ze en samen keken we even op een klein (telefoon)scherm naar de prestaties van onze renners, tot vlak voor ze bij de finish zouden aankomen.

Zondag 28 juli: Spectaculair parcours, snel en intensief
Vandaag ben ik begonnen met het beoordelen en behandelen van een staflid. Ook stafleden kunnen klachten hebben en als ‘medisch team’ (dokter en fysiotherapeut) kun je dan ook vaak de helpende hand bieden. Het is natuurlijk ook belangrijk dat je collega’s op de been blijven! Gelukkig kon ik wat voor hem doen. Maar de echte focus ligt vandaag op de mountainbike-wedstrijd bij de dames. Twee toppers hebben we in huis met Puck Pieterse en Anne Terpstra, dus ik heb goede hoop op een mooi succes vandaag.

Na het beroerde weer tijdens de opening en gister tijdens de tijdrit is het vandaag gelukkig prachtig weer. Om 12 uur zijn we op de ‘venue’ en na een verkenning van het parcours start de warming up. In de tent, bij de airco, wordt de warming up gedaan en met een koelvest om gaat de renner naar de start. Daar rijden ze tot kort voor de start, op de ‘tacx’ het laatste deel van de warming up, onder een parasol vanwege de felle zon. Om 14.10 uur is dan het startschot en wat voor wedstrijd wordt het! Een spectaculair parcours, snel en super intensief. Mountainbike is een sport waar je continu op je max zit en continu gefocust moet zijn, want een foutje is zo gemaakt en dan ligt een valpartij op de loer. Een Francaise valt hard en raakt zelfs even buiten bewustzijn, maar maakte het na afloop van de koers naar omstandigheden gelukkig weer goed. Het publiek was geweldig, ze zongen, moedigden aan en waren super enthousiast.

Prachtige resultaten, maar ook teleurgesteld
Zoals iedereen wellicht gezien heeft rijdt Puck een beresterke wedstrijd en ligt ze op koers voor zilver, maar helaas gooit een lekke band roet in het eten. Ze eindigt nog super knap als 4e. Anne wordt na ook een sterke race 9e. Prachtige resultaten, maar natuurlijk toch heel teleurstellend als je zo dichtbij de eerste Nederlandse medaille bent. Na de koers gaan we naar huis, gaan we eten en met een paar andere stafleden heb ik nog een rondje hardgelopen. Je moet ten slotte ook denken aan je eigen beweging als je zo lang van huis bent!

Medisch gezien nog geen ernstige gevallen gelukkig, hopelijk blijft dit zo. Op de achtergrond wel veel telefoontjes en overleggen met andere TeamNL artsen over infectiebeleid, hitteprotocollen en lopende medische zaken rondom sporters. Omdat je te maken hebt met de belangen van alle sporters van TeamNL, is vaak wat extra overleg nodig. In overleg kunnen we samen bepalen wat het beste is voor de sporter, het staflid of het sportteam, maar ook voor de rest van TeamNL. Aangezien ik, op afstand, ook de medische zorg voor de volleybalsters coördineer, is het soms schakelen tussen de verschillende sporten. Het medisch team van TeamNL in het olympisch dorp is gelukkig super goed en mocht het nodig zijn dan is alle expertise daar aanwezig.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio