Sinds oktober vorig jaar ligt aan de Pothoofd de boot met 164 vluchtelingen voor anker. Nu het contract met de boot afloopt, dreigt de gemeenschap verloren te gaan. Een deel van de bewoners wil graag in Deventer blijven en daarom is er een petitie gestart. In een blijk van solidariteit en verbondenheid roepen Deventenaren op tot het behoud van deze gemeenschap.
“De steun is gebaseerd op de positieve impact die deze gemeenschap heeft gemaakt”, aldus Charlie van der Hulst die spreekt namens een groep inwoners van Deventer.
“Talrijke connecties en vriendschappen tussen de bewoners van de vluchtelingenboot
en Deventenaren hebben het culturele landschap verrijkt”, vult Charlie aan die meegeeft dat deze actie een duidelijk tegengeluid is tegen een aantal ondernemers uit Twello: “Die hebben een pand weggekaapt zodat er geen vluchtelingen in Twello terecht gaan komen.”
Bliksemaankoop pand Twello
Eind oktober was een bliksemaankoop in de gemeente Voorst nieuws van de dag. Diverse ondernemers uit Twello hadden razendsnel voldoende geld verzameld om een pand te kopen waar de gemeente het oog op had laten vallen om daar zestig jonge asielzoekers te huisvesten.
Ander geluid
In Deventer wil een groep inwoners een ander geluid afgeven en zijn een petitie gestart. Daarnaast zijn er zijn tal van initiatieven georganiseerd in en rondom de boot. Denk hierbij aan de theatervoorstelling: ‘Gedwongen Reis Over Grenzen’, de oprichting van taalschool ‘Iedereen Aan Boord’ met Den vrijwillige docenten, diverse sportactiviteiten en het concert ‘Gluren bij de Buren’.
Gemeenschapsleven positief beïnvloed
“Zowel voor de Deventenaar als de nieuwkomer heeft deze wederzijdse betrokkenheid en
samenwerking het lokale gemeenschapsleven in Deventer positief beïnvloed”, aldus woordvoerder Charlie van de Hulst. “Deze concrete inspanningen onderstrepen dat de vluchtelingengemeenschap niet alleen sociaal, maar ook economisch en educatief van betekenis is voor Deventer. De bewoners laten zien dat, ondanks de vele wettelijke beperkingen wanneer je nog geen status hebt, zij substantieel bijdragen op verschillende niveaus”, aldus Charlie.
Onzeker bestaan
“De constante dreiging van onmiddellijk vertrek zorgt voor een onzeker bestaan”, deelt Rama uit Turkije, een bewoner van de boot. Hij benadrukt dat ongeveer de helft graag in
Deventer wil blijven: “We hebben ondertussen toch hier nu een leven opgebouwd, vriendschappen gesloten en de stad leren kennen. Alles verdwijnt als we moeten vertrekken.” De kans is groot dat de huidige bewoners meermaals verplaatst gaan worden. Daarom het initiatief om begrip en steun van het Centraal Orgaan Asielopvang (COA) te krijgen.