Coronacrisis toont noodzaak van lokale circulaire economie aan

Leestijd: 2 minuten

De coronacrisis heeft aangetoond hoe fragiel en niet-duurzaam de mondiale productieketens zijn. Dat vindt driekwart van de gemeenten, blijkt uit een nieuw benchmarkonderzoek onder 120 gemeenten door Stec Groep.

“We zien dat bedrijven nu kritischer kijken naar hun ketens en hun afhankelijkheid van bijvoorbeeld China. Dat biedt een kans voor het reorganiseren en moderniseren van de productie en om het gesjouw van allerlei producten en grondstoffen over de wereld te verminderen door stappen te zetten in circulariteit”, zegt Evert-Jan de Kort, senior partner bij Stec Groep.

90% van de gemeenten verwacht dat de coronacrisis de ontwikkeling van de circulaire economie versnelt. “Gemeenten denken dat bedrijven meer in de buurt gaan produceren en dat dit gelijk een kans is voor meer circulair ondernemen”, aldus Evert-Jan de Kort. Hiervoor zijn dan wel geschikte plekken nodig: 85% van de gemeenten zegt dat hun werklocaties nog niet circulaire economie-proof zijn.

Gemeenten spelen een belangrijke rol in het pakken van de kansen. Helder beleid, wet- en regelgeving, maar ook het bieden van perfecte plekken voor circulaire bedrijvigheid zijn essentieel. Denk aan het ongehinderd ruimte bieden aan het kunnen verwerken van afvalstromen tot nieuwe producten. De circulaire productie gaat immers vaak gepaard met geluid, stof en geur. Ook een optimale bereikbaarheid is essentieel volgens gemeenten. Niet alleen via de weg, maar ook via water, spoor, OV én digitaal. Opvallend is de lage score die de gemeenten in het onderzoek toekennen aan de kwaliteit van organisatie en samenwerking op circulaire werklocaties.

De Kort: “Circulaire economie draait juist om samenwerking. Organisatie en onderling vertrouwen is een belangrijke basis om bedrijfsprocessen te delen en stromen uit te wisselen. Bovendien zien we dat werklocaties waar goed wordt samengewerkt beter presteren en toekomstbestendiger zijn. Hier is dus nog echt een wereld te winnen”.

Circulaire economie hoog op gemeenteagenda
Gemeenten hebben nog weinig feeling bij de circulaire economie: 66% van de gemeenten vindt het eigen kennisniveau onvoldoende en bijna 90% geeft aan geen goed beeld te hebben van wat bedrijven in de eigen gemeente nu doen op dit vlak. Gemiddeld geven gemeenten zichzelf een 5,8 voor hun inzet op circulaire economie.

Rijksdoelstelling: 100% circulair in 2050
Het Rijk streeft naar een volledig afvalloze economie in 2050. Gemeenten spelen een belangrijke rol in deze transitie. In de gemeentebenchmark heeft Stec Groep de stand zaken bij gemeenten gepeild in de periode maart – mei 2020. De benchmark is dit jaar voor het eerst uitgevoerd.

Klik hier voor downloaden volledige rapport.

Het bericht Coronacrisis toont noodzaak van lokale circulaire economie aan verscheen eerst op Opinie in Salland.

Marcel Middelveld
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio