Een exotische wesp groter dan een muntstuk van 1 euro, de Aziatische hoornaar. Dol op honingbijen en dus een grote zorg voor de imkers, ook hier in Salland, zo vertelt Roel Kuik, voorzitter van Sallandse Bijenvereniging Sint Imelda: “De wespen zijn slim als ze eenmaal door hebben waar ze honingbijen kunnen vangen, blijven ze voor de bijenkasten vliegen en dan doelen ze echt op de bijen met veel nectar.”
Het dier komt van oorsprong niet uit Nederland, vanuit Vlaanderen heeft het insect zijn weg naar Nederland gevonden. Het aantal nesten in Nederland en Vlaanderen stijgt nog steeds, jaarlijks met een factor zeven. Dit resulteerde in 2023 in meer dan 500 nesten in Nederland en meer dan 6400 in Vlaanderen. Het is gebleken uit cijfers van een rapport van EIS Kenniscentrum Insecten en andere ongewervelden.
Aziatische hoornaar in Salland
“In ons imkergebied hebben we gelukkig nog geen Aziatische hoornaar gespot. We zijn er wel op voorbereid en hebben op alle locaties meerdere vallen staan”, geeft Roel aan. “Als mensen de wesp in Salland spotten kunnen ze het doorgeven op waarneming.nl. Wel met een foto erbij zodat er echt bevestigd kan worden dat het een Aziatische hoornaar is.” De informatie van de website komt uiteindelijk terecht bij de ‘Sallandse Bijenvereniging’.
Herken ze
Aziatische hoornaars zijn groter dan gewone wespen, en passen niet in een muntstuk van 1 euro. Ze hebben een donkere kop en bovenlichaam en bleke, gele poten. De Europese hoornaar ziet er wel degelijk anders uit dan de Aziatische hoornaar die is namelijk nog een tikje groter dan de Aziatische wesp.
Gevaar van de Aziatische hoornaar
Roel Kuik: “In Frankrijk hadden de imkers zoveel last van de Aziatische hoornaars dat sommige hobby imkers gedwongen moesten stoppen omdat het gewoon niet meer te doen was.” Het exacte aantal Aziatische hoornaars in Frankrijk is moeilijk vast te stellen, maar er zijn duizenden nesten in het land.
Klein risico op steekincidenten
De Aziatische hoornaar nestelt zich hoog in bomen waardoor hij weinig in contact komt met mensen. Hierdoor is het risico op steekincidenten kleiner dan bijvoorbeeld bij de Europese hoornaar. Het is wel belangrijk om de Aziatische beestjes niet uit te dagen: “Het werkt hetzelfde als bij bijen, ze steken alleen als ze zich bedreigd voelen”, licht voorzitter Roel toe.
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl