Het is voor veel mensen een bekend beeld, onderweg van het werk naar huis, tijdens een wandeling of op de fiets. Schapen die in een keurig afgebakend gebied rustig staan te grazen. Een paar dagen hebben ze nodig om het hele gebied kaal te eten, gemeente blij, schapen blij. Bij veel mensen verschijnt er altijd een lach op het gezicht als ze het geblaat van de schapen horen. Marianne Gaspersz is sinds 2014 schaapsherder van de Deventer Schaapskudde, met haar ging Salland1 in gesprek over hoe het afgelopen jaar is verlopen.
De schapen zijn in dienst van het Deventer Groenbedrijf. Dit bedrijf heeft sinds 2014 de opdracht gegeven om het openbaar groen van diverse stadsparken in en om Deventer te laten begrazen door de Deventer Schaapskudde. Daarnaast heeft de schaapskudde nog een aantal kleinere begrazingsopdrachten op Het Wechelerveld (Stichting IJssellandschap), de golfbaan in Diepenveen (Stichting Sallandsche Golfclub) en Beekzicht in Voorst (Coöperatieve Bosgroep Midden Nederland).
Blauwtong
Zo is de hele kudde bijna het hele jaar door op verschillende plekken in en om de stad te vinden. Er zijn twee kuddes, de grote kudde van 250 schapen en de kleine kudde van 125 schapen. Het afgelopen jaar en dit jaar speelde Blauwtong een grote rol binnen de kudde. Het heerste onder de schapen: “Dit jaar begon het eind juli, dan ben je er extra druk mee, ik heb de schapen homeopathisch behandeld door het middel in de bek te sprayen.”
Homeopathisch
“De schapen konden gelukkig allemaal buiten blijven ondanks dat ze ziek waren, als ze maar bleven eten”, vertelde Marianne. Er zijn 43 schapen ziek geweest waarvan er zes zijn overleden. “Ik ben er wel van overtuigd dat het homeopathisch behandelen, naast het geven van een antibioticakuur, heeft geholpen.” Ondanks dat het nu weer rustig is, blijft de kans aanwezig dat er volgend jaar weer een nieuwe variant in beeld komt.
Tekst gaat verder onder de foto
Lammetjes
Door de Blauwtong heeft de lammertijd niet in de stal, waar de drachtige schapen naartoe zouden gaan, maar buiten plaats gevonden. “Er zijn toen 40 schapen gedekt die Blauwtong hadden gehad, doordat ze daarna gedekt zijn, zijn ze niet opnieuw ziek geworden. De kudde met de lammetjes verbleef zes weken lang in het Weteringpark tussen de Raalterweg en de Boxbergerweg in Deventer.
Oude schapen
De kudde wordt elke keer weer bekeken op leeftijd, niet teveel oude en niet teveel jonge schapen. Wanneer is een schaap oud? Marianne vertelt: “Als ze rond de negen jaar zijn, dan worden ze oud en gaan ze hun tanden verliezen. Om te zorgen dat ze nog voldoende opleveren, worden ze opgehaald en geslacht. Doe ik dat niet, dan sterven ze en moeten ze afgevoerd worden, dat kost me dan geld.”
Bolneus
De uitzondering op de regel van een te oud schaap was ‘Bolneus’. Deze schaap is 14 jaar geworden en was er vanaf het begin bij toen Marianne bij de Deventer schaapskudde begon. “Bolneus liep altijd bij me, het was een heel lief schaap, de naam kreeg ze van mijn toen 7-jarige dochter, omdat ze vond dat het schaap een bolle neus had. Bolneus werd oud, we moesten haar steeds vaker zoeken en ze had ook een gezwel, op een gegeven moment ging het niet meer.”
Marianne heeft dit schaap laten euthanaseren: “Dat kost dan best veel maar dit schaap was een uitzondering.” Zo lopen er nog een paar schapen meer rond die al wat ouder zijn en niet zullen worden opgehaald door een handelaar. Maar om dit nou bij 350 schapen te doen, dat gaat weer teveel in de kosten lopen”, aldus een gedreven schaapsherder.
Als je nou buiten bent en schapen tegen komt, tevreden grazend over een stuk afgebakend gebied, denk dan eens terug aan het oude schaap ‘Bolneus’. Schapen hebben een prima leven binnen de Deventer Schaapskudde van schaapsherder Marianne.
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl