De “droeftoeters” staan weer in bloei 

Leestijd: 2 minuten

De kievitsbloem, ze komen nog maar op een paar plekken in Nederland voor waarvan het overgrote deel (95%) op de oeverlanden langs de Overijsselse Vecht en het Zwarte Water bij Zwolle en Hasselt. De bloem laat de kop letterlijk hangen en oogt nogal treurig. Vandaar de bijnaam “droeftoeter”.

Het is een zeer zeldzame verschijning en wettelijk beschermd. De wilde kievitsbloem (Fritillaria meleagris) is een bolgewas uit de leliefamilie (Liliaceae). In april bloeien de kievitsbloemen en vind je de paarse klokken in de weilanden en in de uiterwaarden.

Ze bloeien ook in de voortuin van Leffert Visser aan de Koekoeksweg op de Boskamp. Dat is bepaald geen Natura 2000 gebied. De auto’s razen er constant voorbij. Hoe komen die zeldzame bloemen op de Boskamp terecht? Leffert: “Ik heb de bloembollen jaren geleden gekocht bij een kwekerij in Vorden. Ze gingen eerst een tijdje op advies van de kweker in de koelkast. Die bollen gingen een paar weken later de tuin in. En zie nu het resultaat. Ze vermeerderen zich zelf en nu staan er al zo’n 150 tot 200 en elk jaar worden het er meer”. 

Leffert is een enthousiaste hobby-fotograaf en al jarenlang lid van fotogroep Stijl uit Olst. “Het is een van de mooiste voorjaarsbloemen die er zijn vind ik. Vroeg in de ochtend, bij zonsopgang sta ik te popelen om met de camera de voortuin in te gaan”. 

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio