Het is je misschien ooit opgevallen of juist helemaal niet: maïsplanten aan de zijkant van een maïsveld zijn vaak lager en geler dan de planten in het midden. Waardoor komt dit eigenlijk? Salland1 ging voor jou op onderzoek uit.
Er zijn een aantal redenen die het verschil tussen de maïsplanten duidelijk maken. Zo heeft het onder andere met lichtinval te maken. Maïsplanten aan de zijkant staan vaak dichter in de buurt van bomen en die zorgen voor veel schaduw. De maïsplant heeft licht nodig om groot en groen te worden en daardoor zien de planten er aan de zijkant vaak net even iets anders uit. Daarnaast mag de grond aan de rand niet te nat zijn, aangezien de maïsplant van oorsprong een tropische plant is. Een natte grond vindt vaak plaats bij maïsvelden die aan een slootje liggen. De plant kan hierdoor verdrinken.
Groener in het midden
Naast te weinig licht en een te natte grond, is er nog een andere reden waarom maïsplanten in het midden van een maïsveld vaker groener en groter zijn dan de planten aan de zijkant. Tegenwoordig mag er langs slootkanten namelijk niet meer bemest worden. Boeren moeten er ongeveer 3 meter van uit de buurt blijven. Dit heeft met bufferzones te maken die dit jaar door de overheid zijn ingevoerd. In deze zones mag je het gewas langs de sloot niet bespuiten of bemesten. Zo wil de overheid voorkomen dat mest en stuifmeel in het oppervlaktewater terechtkomen. De bemesting komt dus beter terecht in het midden van het veld.