Afgelopen zondag organiseerde Fonz Scheepstra op zijn boerderij in Olst het festival “Hip on the Farm”. Eigenlijk had Scheepstra- eigenaar van De Hip in Deventer – een groot driedaags festival met dagelijks drie-tot vijfduizend man rond kasteel de Haere in de gedachten, maar stikstof was ook hier een spelbreker. Het landgoed ligt namelijk vlak naast een Natura 2000 gebied.
Zo’n 50 jaar geleden speelden de stikstof problemen nog niet en kwamen er duizenden bezoekers uit het hele land naar Olst.
Pieter Boxman uit Olst was er destijds bij, “het idee was van beeldend kunstenaar Pim Pagée, hij woonde destijds op het kasteel Hoenlo en reden genoeg om het daar te laten gebeuren. Hij was de initiator en spin in het web. Maja Eckhardt, zijn vrouw en vakgenote, ontwierp de affiches en flyers.
Het doel van het evenement was om een groot publiek kennis te laten maken met eigentijdse beeldende kunst. Het was voor Olst overigens ook de eerste kennismaking met cannabis” vertelt hij lachend.
“Alles ging in die dagen nog zo gemakkelijk, je regelde even ergens een paar toiletten, de rest ging in de sloot en zo in de IJssel, vergunning lag in de la van de wethouder ‘voor het geval dat`.
Manifestatie Y werd twee jaar later gevolgd door manifestatie Ei, gehouden op het terrein van de vroegere steenfabriek Hengforden.
De manifestatie Ei legde meer de nadruk op de relatie tussen kunstenaars en publiek. De toeloop was boven verwachting: ruim 10.000 bezoekers en de halve hippe randstad was toen naar Olst afgereisd om de drie dagen durende manifestatie bij te wonen. Landelijk bekende popgroepen zoals Supersister en CCC Inc., kunstenaars, dichters en theatermakers waren er, en vooral de Olster cultuurdragers. De uiterwaarden stonden vol met tentjes en auto´s.
Het kunstenaarscollectief Ho Toch, gehuisvest in een afbraakpand aan de Hendrik Droststraat was vanaf het begin betrokken bij de organisatie. Het was onder leiding van Jan van Dijk een broeinest van ideeën.
Opgewarmd door de muziekverenigingen Apollo en de Olster Harmonie werd de opening verricht door Pierre Janssen (toenmalig directeur Gemeentemuseum in Arnhem)
Accordeonvereniging Kunst na Arbeid speelde op de puinresten van de neergehaalde fabriekspijp en zangvereniging Looft den Heer hief “Daar ruist door de wolken” aan. Juist op dat moment begon een mistmachine dikke rookwolken uit te blazen in de richting van het koor zodat de zangers in de mist stonden te zingen.
De meeste optredens speelden zich af in de bestaande gebouwen en ovens. Op een van de muren stond in grote letters geschreven: “Aan U, Olst zij de Glorie”.
Pieter weet nog dat het aantal bezoekers niet geteld was. “Niemand vond dat erg belangrijk. Het liep allemaal goed, we zijn niet failliet gegaan, er was geen wanklank te horen, de sfeer was goed en dat was het enige wat telde”.