Ik keek naar een aflevering van Tegenlicht over Emoji. Daar leerde ik dat Google, Microsoft, Apple en dat soort partijen bepalen welke emoticals jouw en mijn smartphone heeft. En dat is raar, waar bemoeien die lui zich meeā¦
Door Harrie Kiekebosch
In de uitzending zie je een witte wijn-lobby die naast een emotical voor rode wijn, er ook een voor witte wijn wil. Gaat niet gebeuren, want straks komen ze ook van de port en de roseā¦ Maar er zijn wel vijf verschillende emoticals voor een trekker.
Iets gevoeliger ligt het al bij een LGBT-vlag. Vinden we hier in Nederland mooi. Maar niet overal in de wereld. Wil je als Apple daar een discussie over? Nee. Daarom is de emotical van een pistool veranderd voor een waterpistool.
āStel je voor dat de pennenverkoper je vertelt welke woorden je niet met die pen mag schrijvenā, vroeg een ethicus zich af. Jouw smartphoneproducent doet dat dus!
Ik moest aan die aflevering denken toen ik in de Stentor las dat de organisatoren van de Sinterklaasintochten in Salland bepalen dat Zwarte Piet in Salland zwart blijft. Geen roetveegpieten hier.
Ik wil geen Zwarte Piet. Dat vind ik racistisch. Maar andere Sallanders bepalen voor mij dat ik dan maar mooi dikke pech heb. En dat vind ik kwalijk. Het voelt als pesten. Niet de pestkop aanpakken, maar tegen degene die gepest wordt zeggen dat het zijn eigen schuld is dat hij gepest wordt.
Nu kan ik er wel tegen dat ze me pesten Er lopen in Salland zelfs types rond die me bedreigen. Ze doen maar. Dat ontneemt me niet de behoefte op te komen voor andere mensen die zich gepest voelen vanwege de relatie tussen hun huidskleur en die van Zwarte Piet.
In het begin van de Zwarte Piet discussie kwam je nog wel weg met āik ben niet racistischā. Nu er al zo veel over gezegd is, heb je toch wel een goed verhaal nodig om dat vol te houden. Al helemaal nu zelfs de racisten van Pegida hebben opgeroepen de landelijke intocht vanwege roetveegpieten massaal te gaan bezoeken.
Is het ā vergelijkbaar met die emoticals ā aan de organisatoren van de intochten te bepalen hoe de Sallandse knecht van Sinterklaas er uit ziet? Ik dacht van niet. Maar ik ben benieuwd wat jullie er van vinden.
Het bericht De kleur van Piet, wie beslist dat eigenlijk? verscheen eerst op Opinie in Salland.