De provincie Overijssel ziet een aanzienlijke druk ontstaan op huisartsenzorg, met 79,7% van de huisartsenpraktijken die zelfs geheel of gedeeltelijk patiëntenstops hanteren. Dit hoge percentage plaatst Overijssel bovenaan de lijst van Nederlandse provincies met de grootste druk op huisartsenzorg met als uitschieter in Deventer Stad. Onderzoeksbureau Independer ondervraagde voor dit onderzoek 1.145 huisartsenpraktijken in Nederland.
Landelijk probleem
De hoge druk op huisartsenzorg is echter niet beperkt tot Overijssel; het is een landelijk probleem. Gemiddeld genomen hanteert 68,8% van de Nederlandse huisartsenpraktijken (gedeeltelijke) patiëntenstops. Andere provincies waar aanzienlijk veel huisartsen de instroom van nieuwe patiënten beperken, zijn Noord-Holland (76,5%), Zuid-Holland (74%) en Limburg (72%).
Deventer Stad hoog percentage patiëntenstop
Van de ondervraagde huisartsenpraktijken in Overijssel blijkt dat bijna 60% van hen momenteel alleen nieuwe patiënten accepteert onder strikte voorwaarden, zoals gezinsuitbreiding, gezinshereniging of samenwonen. Bovendien heeft ongeveer één op de vijf huisartsenpraktijken in Overijssel volledige patiëntenstops ingesteld, wat betekent dat ze helemaal geen nieuwe patiënten meer aannemen. Deventer valt hierbij op in dit onderzoek, het gaat om 80% en dat is hoog te noemen. Zorgexpert Bas Knopperts van Independer benadrukt: “Voor chronisch zieken kan het gebrek aan beschikbare huisartsen in de buurt een aanzienlijk probleem vormen, aangezien zij regelmatige controles en medische zorg nodig hebben.
Genoeg huisartsen in Deventer maar geen huisvesting
Quinten van Haren, strategisch adviseur HRM bij HCDO beaamt dit: “We vinden dit erg vervelend natuurlijk. De huisartsen in de regio Deventer werken samen in de Huisartsen Coöperatie Deventer en Omstreken. (HCDO). “Maar er is hier geen sprake van een huisartsentekort. Integendeel, veel huisartsen stappen graag in een nieuwe praktijk. Het gaat voornamelijk om ruimtetekort, dus een gebrek aan locaties.”
Met andere partijen in gesprek
“We zijn we met de Gemeente Deventer in gesprek om het huisvestingsprobleem op te lossen. We houden hierbij ook rekening met de mensen die wachten, die zijn het eerst aan de beurt. En we kijken ook naar de afstand van het woonadres, de aanreistijd naar een huisarts moet niet langer zijn dan een kwartier,” geeft Van Haren aan.
Met elkaar meedenken in oplossingen
Ook Jolanda Dalhuisen van Salland Verzekeringen is op de hoogte van dit probleem in Deventer. “We zitten als zorgbemiddelaar regelmatig met huisartsen en gemeentevertegenwoordigers aan tafel om met elkaar mee te denken in mogelijke oplossingen, want iedereen heeft recht op goede zorg. We merken ook dat de maatschappij verandert. Waar vroeger mensen minder snel naar de huisarts stapten, is er nu vanuit andere bevolkingsgroepen, bijvoorbeeld jongeren, vaker behoefte aan contact met bijvoorbeeld een praktijkondersteuner. Dit geeft samen met de vergrijzing dat meer zorgmomenten met zich meebrengt, meer druk op een praktijk dus zoeken wij naar mogelijkheid om zorg anders in te richten, bijvoorbeeld een digitaal consult,” aldus Jolanda.
Salland1 vroeg tenslotte de Gemeente Deventer om een reactie. De woordvoerder gaf hierbij aan dat er wordt gewerkt aan een structurele oplossing voor meer locaties om huisartsenpraktijken te huisvesten. “De herontwikkeling aan de Van Hetenstraat is hier een voorbeeld van. Vooral voor ouderen vinden we een zorgvoorziening dichtbij huis belangrijk, aldus wethouder Rob de Geest. Hij geeft aan dat er in dit plan ruimte ingetekend voor 2 grote of 3 kleine huisartsenpraktijken, die kunnen zorgen voor in totaal zo’n 4.000 patiënten. “Er worden in de nabije toekomst meer locaties gebouwd, maar deze zullen niet van vandaag of morgen gerealiseerd zijn,” aldus de wethouder.