Voor wie de drukte van het populaire Dickens Festijn in Deventer wil vermijden, was het Anton Pieck Winterfestijn in Olst afgelopen zaterdag een leuk alternatief.
Er is overigens wel een relatie tussen Anton Pieck en Charles Dickens. Het was een van de favoriete schrijvers van de tekenaar en de negentiende eeuw was de tijd waartoe hij zich bijzonder aangetrokken voelde. Pieck maakte illustraties die in ‘A Christmas Carol’ werden opgenomen. Het was een kolfje naar Piecks hand om dit verhaal met zijn tekeningen te illustreren.
Als eerbetoon aan de fraaie prenten van de kunstenaar Anton Pieck ging men dus in Olst zaterdag 30 november terug in de tijd. Vanaf 16:00 uur kwam het Olsterpark tot leven met straattheater, oude ambachten, muziek en vele kraampjes vol artikelen en lekkernijen. Helaas was de bakker van de welbekende kniepertjes dit jaar door een onfortuinlijke valpartij niet aanwezig.
Lokale winkeliers hulden zich in kledij uit die tijd, waardoor bezoekers het verschil tussen arm en rijk konden ervaren. Het straattheater, met als thema ‘Tijd’, uitgevoerd door enkele kinderen en volwassenen aangekleed door de Klerezolder van toneelvereniging Herman Heijermans, bracht de typische Anton Pieck-sfeer met een fijn oog voor detail weer helemaal tot leven.
Het evenement, destijds een idee van Olstenaar Arie Hemmen werd georganiseerd door Stichting Theater langs de IJssel in samenwerking met de ondernemers van vereniging Natuurlijk Olst. Martha Beeker, sociaal ondernemer uit Olst, keek er naar uit. “Je kon goed het verschil van vroeger tussen arm en rijk zien. De rijken waren kleurrijk gekleed in mooie stoffen, maar de armen liepen in lompen. Aan ieder detail en aankleding was zaterdag gedacht met o.a. oude ambachten en het sonore geluid van midwinterhoornblazers.
Volgens de populaire folklore is het midwinterhoornblazen een heidens gebruik, stammend uit de tijd van de Germanen. Tijdens het Germaanse Joelfeest rondom de zonnewende (21 december) zou er op de midwinterhoorn zijn geblazen om boze geesten te verjagen. Na de intrede van het Christendom zou de midwinterhoorn gebruikt zijn om op de eerste Adventszondag de komst van het kerstkindje aan te kondigen; met Driekoningen werd deze periode ‘afgeblazen’.
Het Anton Winterfestijn is geen echte concurrent voor het veel grootschaliger Charles Dickens Festijn in Deventer. “We waren er wel vroeg bij dit jaar, en ook nog voor de eerste keer in het Olsterpark. Velen keken er al naar uit. Ze houden hier van nostalgie en wintersfeer, het is dus alleen maar een pluspunt dat er zoveel wordt aangeboden in de regio,” aldus Martha.
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl