Voetbal kijken zonder dat er publiek op de tribune zit, daar is geen donder aan. Toen ik later op de avond hoorde dat het tegen Mexico een zaadwedstrijd was, was ik vooral gelukkig dat ik me nog eens verdiept had in de muziek van de deze week overleden Eddy Van Halen. Dat was nog eens een echte Eruption.
Door Denne van Knöldert
Bij de helft van de eredivisiewedstrijden wordt nu geluid er onder gezet. Ik snap die noodgreep wel. De KNVB was zo naïef te denken dat we na de winter weer volle stadions zouden hebben, maar de even zo naïeve medelanders hebben dat feestje verbruid. Dus als de echt mooie wedstrijden, die ze allemaal na de winterstop geprogrammeerd hebben, er aan komen, zijn de tribunes nog leger dan toen RKC, VVV, PEC, Roda, Den Haag, Heracles, Sparta vooral onderling wat liepen te ballen. (Als je zo’n lijstje maakt met clubs waar je niet voor naar het stadion zou gaan, ook al mocht het, dan moet je oppassen dat je na het rechter rijtje niet tot halverwege het linker rijtje opstijgt.)
Geluid in het stadion blijkt essentieel. En ik weet wel waarom: omdat voetbal eigenlijk helemaal geen kijksport is. In Amerika snappen ze daar ook niks van: “hebben jullie een sport dan waar het aan het eind van de rit gelijkspel kan zijn? En dat er helemaal niet gescoord is?” De essentie van voetbal is dat er publiek op de tribune zit dat zich zo verveelt dat er tijd genoeg is voor allerlei gedrag dat voor anderen dan weer de moeite waard is naar het stadion te gaan. De beïnvloeding van die gekkigheid wordt voor een groot deel ingegeven door van alles en nog wat op het veld gebeurt dat eigenlijk buiten de regels om is. Iemand een rotschop geven. Fluiten voor geen buitenspel. Hands, welles, nietes. Ingooi? Voor mij dan toch! Al die zaken leiden af, doen vergeten dat voetbal saai is, leidt tot gein en ongein op de tribune.
De VAR is dus dodelijk. Want je haalt alle emotie er af.
Corona is ook dodelijk: daarom zijn de stadions leeg.
En toen bedacht iemand er geluid onder te zetten, zodat je vanuit de luie stoel
jouw chips wat aangenamer met je bier kunt wegspoelen. Waarop ik me afvroeg wat nu precies de functieomschrijving van zo’n voetbalstadion-geluid er onder-mixer zou zijn.
– Dat hij geluid moet kunnen produceren als behang: het is er wel maar je ziet het niet.
– Dat hij zowel de thuis- als de uitspelende ploeg van boe- en juichgeroep moet voorzien.
– Dat een fluitconcert richting scheidsrechter er wel bij hoort, maar ter bescherming van die brave borst wel op gepaste wijze en vooral niet op momenten dat de geluidmixer het zelf oneens is met de scheids.
– Dat je juichen en kwaad zijn ook door elkaar kunt mixen.
Ik merkt het al als ik het bedenk: die rol van voetbalstadion-geluid er onder-mixer ligt me niet. Dat kun je alleen maar goed doen als je de brave borst uithangt en iedereen tevreden wil stellen. Dat is vlees noch vis. Dat is niks. Voor mij althans.
Het bericht Denne van Knöldert: gezocht stadiongeluidmaker verscheen eerst op Opinie in Salland.