Deventer presenteert plan voordat het de regie kwijtraakt over plaatsing windmolens

Leestijd: 5 minuten

De gemeente Deventer heeft lang getreuzeld aangaande de definitieve plaatsing van windmolens. In de dans om nog enigszins zelf de regie te behouden, maakt de gemeente Deventer afspraken met de provincie Overijssel over het plaatsen van windmolens. De gesprekken leverden onder meer op dat het zoekgebied is beperkt tot het ‘A1-gebied’, echter houdt de provincie wel voet bij stuk aangaande de 148 GWh die het op moet gaan leveren.

In de onderling gemaakte nieuwe afspraken staat dus wanneer er in welk deel van de A1-zone windmolens worden geplaatst. Maakt de gemeente Deventer deze afspraken met de provincie niet, dan worden alle aanvragen voor windmolens door de provincie in behandeling genomen. In dat geval is de gemeente de regie compleet kwijt en bepaald de provincie volledig wat er gaat gebeuren.

Ruim verdubbeling benodigd
Windenergie is noodzakelijk om te voldoen aan de ambitie van Deventer en de provincie om in 2030 de uitstoot van CO2 met 55% te verminderen en in 2050 energieneutraal te zijn. Deventer heeft altijd gemikt op 63 GWh opbrengst uit windenergie. De provincie legt de gemeente nu 149 GWh op, mede door het verbod op nieuwe zonnevelden in Overijssel.

Kaart volledig zoekgebied (plekken voor turbines van 200 meter)

Programmeringsafspraken
Het college van burgemeester en wethouders maakt gebruik van de mogelijkheid om de programmeringsafspraken, zoals ze worden genoemd, te maken. Alleen op die manier kan de gemeente nog enigszins sturen op de tijd en plaats en het aantal windmolens. Zonder de afspraken had de Provincie een veel groter clustergebied in gedachten zoals te zien is op bovenstaande afbeelding. Het gebied is nu beperkt tot het A1 gebied waar de initiatiefnemers zich voor kunnen melden.

Laatste strohalm
“Dit is wel iets nieuws, de kaders zijn recent gesteld en dit is de enige manier waarop wij zelf nog sturing kunnen behouden”, aldus wethouder Jami van Essen die verder toegaf dat het wel een soort laatste strohalm is om de regie nog in Deventer handen te houden: “We proberen het nu in tijd en plaats enigszins voorspelbaar te maken, zo zagen we het zelf niet in eerste instantie, maar dit hebben we aangegrepen om straks niet volgelvrij te zijn in ons eigen gebied. Als dan andere gemeenten niet meewerken aan de Provinciale ambitie, liepen wij de kans richting ruim 500GWh te gaan en dat risico wil je niet lopen.”

Visualisatie bij plaatsing van vier extra molens langs de A1 bij Deventer oost.

Nog zeven windmolens toevoegen
Deventer kent momenteel twee windmolens, er moeten er voor 2030 nog zeven bij komen (goed voor extra 140 GWh). De eerste aanvraag gaat over plaatsing van vier windmolens in de A1-zone en dan specifiek in het gebied bij Colmschate Zuid en het bedrijvenpark A1-ten zuiden van de A1. Alleen voor dit gebied is er een plan voor windmolens dat voldoet aan de gemaakte afspraken. Dit plan wordt dus als eerste ingediend bij de provincie die daarin de regie behoudt.

In december wordt het net opgehaald
“Tot 2030 is die 149GWh afgesproken: “Van september tot december gaat het open als een soort tender waarbij initiatiefnemers zich kunnen melden, daarna wordt ‘het net opgehaald’ en dat is het dan ook. Een paar weken geleden kwam eigenlijk het eerste concrete initiatief waar ze ook mee naar de Provincie zijn geweest”, evalueert Jami van Essen.

Kaart deelgebieden 47 en 54; Kloosterlanden en Colmschate zuid.

Meepraten, meedenken
“Omwonenden zijn inmiddels per brief geïnformeerd over deze plannen”, legt Van Essen uit. Met de zijstap die de gemeente Deventer nu maakt, lijkt er plots weervoldoende tijd gewonnen: “Vanaf de start van een windmolenproject duurt het vaak nog 6 tot 8 jaar voordat de windmolens worden gebouwd. De gemeente Deventer dringt bij beide partijen aan op het goed betrekken van omwonenden en wil ook zelf als belanghebbende goed betrokken worden.”

Gestelde eisen Deventer
In de programmeringsafspraken staat het maximumaantal op te wekken GWh dat door de provincie wordt opgelegd voor het zoekgebied. Voor de A1 zone is dat 149 gigawattuur (GWh), wat gelijk staat aan 7 windmolens die 20GWh per molen opwekken (=140GWh). De resterende 9 GWh wordt reeds opgewekt door de twee windmolens die al in het gebied staan.

Voorbeeld aangezicht vier nieuwe windmolens aan beide zijdes van de A1 bij Deventer Oost
Beeld: Deventer Energiecoöperatie

Eerste plan vier windmolens
De Deventer Energiecoöperatie (bestaande uit: Coöperatie LochemEnergie, Prowind en Pure Energie) dienen als eerste hun plannen in vandaag voor vier windmolens langs de A1 in Deventer: “In het verlengde daarvan organiseren we op woensdag 17 april een inloopbijeenkomst waarop geïnteresseerden met ons in gesprek kunnen gaan over ons idee en daarnaast vragen en persoonlijke zorgen kunnen delen”, aldus Rose Hardley, omgevingsmanager bij PureEnergie.

Principeverzoek ligt klaar
“Begin april willen we een eerste voorstel, een principeverzoek, voor het windpark indienen bij de provincie. De provincie zal dan een inschatting geven of ze wil meewerken aan het initiatief. Als die inschatting positief is, zullen de initiatiefnemers in samenwerking met de betrokken overheden verdere stappen zetten. Zo wordt de omgeving inhoudelijk betrokken bij het uitwerken van de plannen voor de vier windmolens en de verdeling van de lusten”, legt Rose Headley uit.

Beeld beoogde posities uit het plan van de Deventer Energiecoöperatie

Toetsen vergunningenproces
“Wanneer deze plannen bij de Provincie liggen gaat het vergunningsproces lopen, dan worden ook de normen getoetst, of het maatwerk is, denk aan afstandsnormen of ecologie, daarnaast of de voor- en tegens goed zijn afgewogen”, legt Jami van Essen uit over het vervolgtraject.

Screenshot van facebook ‘DeventerWint’actiegroep

Eerste protesten in de maak
‘DeventerWint’ heeft ondertussen deze plannen ook ontvangen en donderdagavond al als moment geprikt om massaal een tegengeluid te geven bij een ‘bijpraatmoment over windenergie in de gemeente’ voor belangengroepen. “Want ook al voelt het op momenten als dit alsof we ‘vechten tegen windmolens’, het blijft belangrijk om te laten zien dat we er nog zijn, dat onze zorgen alleen maar groeien”, kopt de stichting van bezorgde buurtbewoners van de wijk Colmschate-Zuid e.o.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Erik van Luttikhuizen
HOOFDREDACTEUR

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio