Deventer snoept weinig uit subsidiepot voor verduurzaming

Leestijd: 2 minuten

Ondanks dat in het hoofdlijnenakkoord het plan om warmtepompen verplicht te stellen vanaf 2026 is afgeschoten, zijn veel huishoudens al elektrisch aan het verwarmen. Dit komt mede omdat er subsidies beschikbaar zijn voor duurzame initiatieven.

Vergelijkingssite Slimster heeft, in samenwerking met het CBS, cijfers gepubliceerd welk percentage huishoudens subsidies kreeg voor warmtepompen en isolatie van hun woning. Hieruit blijkt dat de Sallandse inwoners hun weg weten te vinden richting de beschikbare 600 miljoen aan subsidies.

Raalte en Olst-Wijhe
In Raalte werden in verhouding de meeste subsidies uitgereikt. Voor de installatie een warmtepomp kreeg 5.1% van de huishoudens een subsidie. Het percentage uitgekeerde subsidies voor isolatie ligt iets lager met 5% van het woonoppervlak. Olst-Wijhe deed het vergelijkbaar. Hier kreeg 4.2% een subsidie voor een warmtepomp. Er werd relatief veel geld uitgekeerd voor isolatie: 5.6% van het woonoppervlak werd geïsoleerd uit de subsidiepot.

Gemeente Deventer
Deventer loopt in deze cijfers achter. Slechts 2.2% van de warmtepompen werd gesubsidieerd. Ook het percentage geïsoleerde woonoppervlak is laag, 3.9% werd betaald uit de subsidieschatkist. Deze cijfers liggen beiden onder het Overijssels gemiddelde van 4.8% subsidie bij warmtepompen en 5.5% bij isolatie.

Landelijk gezien
Landelijk kregen inwoners van Ameland het hoogste percentage uit de subsidiepot voor warmtepompen, maar liefst 8.8% werd gesubsidieerd. Een enorm verschil met de laagste percentages uit de Randstad. Zowel in Rotterdam als Amsterdam kwam slechts 0.4% van de warmtepompen uit de subsidieschatkist. Wanneer we kijken naar de isolatie is Hengelo met afstand koploper in het percentage subsidies per woningoppervlak, met 14.2% scoren ze zelfs aanzienlijk hoger dan nummer twee Scherpenzeel met 9.2%. Almere en, wederom, Amsterdam moeten het met het minste subsidie doen. In beide gemeentes kwam 0.9% uit de subsidiepot.

Kosten dekkend
Volgens Marvin Grouw, product specialist bij Slimster, is dit te verklaren dat grotere steden vaker huurwoningen hebben: “Woningeigenaren kunnen immers zelf besluiten tot betere isolatie, terwijl huurders hiervoor afhankelijk zijn van hun verhuurder. Niet verwonderlijk dus dat met name de grote steden, met relatief veel huurwoningen, onderaan bungelen.” Uit de subsidies kan een groot gedeelte van de kosten worden betaald. Volgens de Rijksoverheid kunnen met subsidies de kosten voor een warmtepomp met 30% worden gedekt. Volgens Slimster zorgt dit ervoor dat de terugverdientijd van een warmtepomp hierdoor met twee jaar wordt ingekort naar zo’n zeven jaar.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Rick Beekman
Rick Beekman stagiair bij Salland1.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio