Het begint inmiddels een jaarlijkse plaag te gaan worden. Maar ook dit jaar zal de eikenprocessierups het land in zijn greep gaan houden. Het kleine beestje zorgt voor de nodige lichamelijke problemen en kan beter zo vroeg mogelijk bestreden worden. In Deventer staan mensen, materieel en machines al klaar om ingezet te gaan worden.
“De eerste signalen zijn dat 10 april de eikenprocessierups uit zijn eitjes kruipt,” aldus Maarten Jan Stuurman van de gemeente Deventer. Het uitkomen van de rups hangt samen met de weersomstandigheden die zich in april zullen afspelen. Als de rups eenmaal uit zijn eitje kruipt, kan er worden begonnen met de bestrijding van het beestje. Stuurman: “Op basis van de landelijke monitoring en het hierop volgende signaal van het Kenniscentrum plannen we de bestrijding definitief in. Wij verwachten momenteel dat het rond medio april zal zijn. Daarnaast zijn de tests met de te gebruiken machines is afgerond en daardoor zijn we klaar om te beginnen.”
De rups is het larfje van de zogeheten nachtvlinder en kan voor behoorlijke overlast zorgen, zo is laatste jaren gebleken. De rups zelf is niet het probleem, maar voornamelijk de haartjes van het insect. De losvliegende haartjes zorgen bij menig Nederlander voor de nodige lichamelijke problemen. Jeuk, roodheid en een loopneus zijn nog de minst erge klachten die men kan oplopen.
Gelukkig lijkt de toename van het aantal rupsen te stabiliseren. Dat meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups. Na de piek van 2019 is er in 2020 ongeveer evenveel vlinders geteld, maar is de overlast beduidend afgenomen. De verwachting is dat het aantal rupsen de komende jaren nagenoeg gelijk blijft.
Nu het vlinderseizoen weer voor de deur staat, staan de meeste gemeentes klaar om de bestrijding van de eikenprocessierups in gang te zetten. Volgens het Kenniscentrum is het niet de bedoeling dat men zelf de rups gaat bestrijden. Door zelf het heft in handen te nemen, loopt men het risico de haartjes van de rups te verspreiden. Dat zou betekenen dat men nog verder van huis is. Door het wegzuigen van de nesten blijft schade nog enigszins beperkt. Hierbij is het wel van belang dat men goed beschermende kleding draagt.