De speciale opvang-voorziening voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Deventer blijft in elk geval bestaan tot en met 31 december 2025. In Deventer is het Meester Geertshuis daarvoor het middelpunt. Deventer oordeelt dat deze groep mensen wel opgevangen dient te worden zolang de landelijke plannen onduidelijk blijven.
Deventer biedt een heel sobere opvang aan mensen die geen verblijfsvergunning hebben in Nederland, maar om verschillende redenen nog niet terug kunnen keren naar hun land van herkomst. Dit is de zogeheten Bed, Bad, Broodvoorziening.
Bed-Bad-Brood in Deventer
Het kabinet besloot eerder dat de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers plaats moet vinden in vijf grote Nederlandse steden: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven. In Deventer is echter het uitgangspunt: niemand hoeft hier onder een brug te slapen. Bij Bed, Bad, Brood gaat het om een heel sobere voorziening, zonder dagbesteding. De mensen krijgen een plek om te slapen en zich te wassen en ongeveer € 50 leefgeld per week. In Deventer ontfermen het Meester Geertshuis, IrisZorg en Stichting Vluchtelingenwerk zich over deze mensen. Er zijn hier ongeveer tien personen die in aanmerkingen komen voor de Bed, Bad, Broodvoorziening.
Meester Geertshuis
De Bed-Bad-Broodvoorziening wordt in Deventer uitgevoerd door het Meester Geertshuis en bestaat sinds zeven jaar. Wethouder Rob de Geest (Asiel en Inburgering): “Het is nu nog onduidelijk wat de landelijke plannen gaan worden rond de vreemdelingenvoorzieningen. Om te voorkomen dat mensen daardoor onder de brug terecht komen, zetten we de Bed-Bad-Broodvoorziening voor langere tijd voort.”
Verblijfsvergunningen
De afgelopen jaren is aangetoond dat de Bed-Bad-Broodvoorziening goede opvang, hulp en
begeleiding kan bieden voor mensen die anders op straat belanden. Sinds de start hebben zes mensen alsnog een verblijfsvergunning gekregen en is er voor 13 mensen een herhaalde asielaanvraag ingediend (HASA)
Samenwerkingen Meester Geertshuis
Meester Geertshuis werkt rond deze voorziening veel samen met andere organisaties, zoals de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V), Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) en het asielzoekerscentrum in Schalkhaar, kerkelijke gemeenschappen, huisartsen, tandartsen en de voedselbank.
Het Meester Geertshuis is een diaconaal ontmoetingscentrum in het hart van Deventer. Aandacht, inspiratie en een helpende hand zijn de kernwoorden.
Foto: Kay Berris