Myxomatose is een ziekte die jaarlijks terugkeert, het virus is voor zowel wilde als tamme konijnen gevaarlijk tot sterfte als gevolg, meldt een dierenarts in Colmschate op Facebook. De voornaamste reden van verspreiding ligt bij de insecten. Aangeraden wordt om konijnen hiervoor te laten vaccineren.
Niet alleen Myxomatose is gevaarlijk voor konijnen maar ook het Viraal Hemorrhagischsyndroom (VHD) is een zeer besmettelijke en vaak ook een dodelijke konijnenziekte. Ook voor VHD wordt aangeraden om je konijn te laten vaccineren, schrijft de dierenarts bezorgd via Social media.
Symptomen Myxomatose
De eerste symptomen zijn weke bobbels in de huid (Myxomen). Deze myxomen zijn vooral te zien rond de ogen, snuit, oren en anaalstreek. Na verloop van tijd gaan de oogleden aan elkaar kleven en ontstaat er een pussige oog-en neusuitvloeiing. De ziekte heeft veelal een dodelijke afloop. De grootste verspreiding van de ziekte is via stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen. Via direct contact met besmette dieren of materialen is ook besmetting mogelijk. De tijd tussen de besmetting en het zien van de eerste symptomen bedraagt enkele dagen tot een week.
Viraal Haemorrhagisch syndroom
Het Viraal Haemorrhagisch syndroom is een zeer besmettelijke en vaak dodelijke konijnenziekte. Het virus kan zich snel verspreiden via onder anderen mest, besmette dieren en materialen, bijvoorbeeld versgesneden gras. Voornamelijk konijnen ouder dan 10 weken worden door VHD getroffen. De tijd tussen besmetting en het zien van de eerste symptomen bedraagt 1 tot 3 dagen. Er zijn drie vormen van de ziekte: zeer snel verlopende vorm: plotselinge dood. Snel verlopende vorm: depressie, stoppen met eten, benauwdheid, koorts, incoördinatie, soms schreeuwen en tandenknarsen. Vaak wordt in het laatste stadium een schuimige, bloederige neusuitvloeiing gezien gevolgd door de dood. Milde vorm: Het konijn hersteld, maar dat is heel zeldzaam, 75% tot 100% overlijdt aan de ziekte.
Beschermingen
Als jouw konijn buiten staat, wordt het aangeraden om fijnmazig gaas voor het hok te maken zodat insecten er niet bij kunnen. Als jouw konijnen ook weleens buiten lopen, is het natuurlijk niet helemaal te voorkomen, daarom is het verstandig om konijnen in te laten enten tegen Myxomatose. Het is het beste dit in het voorjaar te doen, omdat de kans op besmetting via insecten in de zomer het grootst is. In deze periode kan je natuurlijk ook een afspraak maken, tijdens deze vaccinatie kan je het knaagdiertje ook gelijk laten inenten voor VHD, dit kan bij een leeftijd van acht weken.
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl