De politie organiseert op dinsdag 2 april, in samenwerking met diverse partners, een actiedag om digitale criminaliteit tegen te gaan. “In Oost-Nederland melden zich in de eenheid dagelijks gemiddeld 23 slachtoffers van digitale criminaliteit”, aldus de politie. Dit is echter nog maar het topje van de ijsberg, want naar schatting doet maar 2 op de 10 slachtoffers aangifte. Genoeg reden om in actie te komen.
Anne Jan Oosterheert, hoofd operatiën politie Oost-Nederland: “Dagelijks zijn er slachtoffers van digitale criminaliteit. Dat heeft een enorme impact op burgers, bedrijven en daarmee de samenleving. Bovendien hebben we lang niet alles in zicht, omdat we weten dat in veel gevallen er geen melding of aangifte wordt gedaan. Het tegengaan van schaamtegevoel en vergroten van de meldingsbereidheid is daarom belangrijk. Het kan écht iedereen overkomen.’’
‘Het helpt toch niets’
Volgens ‘Echt niet vandaag’ waren er in 2022 2,2 miljoen Nederlanders slachtoffer van digitale criminaliteit. Dat zijn gemiddeld 6.000 slachtoffers per dag. ‘Echt niet vandaag’ is een initiatief van de kernpartners Politie Oost-Nederland, Centrum voor Veiligheid en Digitalisering, Platform Veilig Ondernemen en het Veiligheidsnetwerk Oost-Nederland. Het CBS meldt verschillende redenen waarom slachtoffers zich niet bij de politie melden of aangifte doen. De meest genoemde reden is dat er niet aan wordt gedacht of dat men het niet zo belangrijk vindt. Daarnaast zeggen slachtoffers vaak dat het toch niets helpt om aangifte te doen of om het bij de politie te melden.
Tijd voor actie
Verschillende bedrijven uit Oost-Nederland doen mee en organiseren een activiteit op 2 april. Zo worden er bijvoorbeeld bijeenkomsten en voorlichtingen georganiseerd. In 28 bibliotheken worden voorlichtingen gegeven aan niet-digitaal vaardigden. Ook worden er speciale podcasts gemaakt om mensen op diverse manieren te informeren. Alle activiteiten worden getoond op de website echtnietvandaag.nl hier kan je je ook aanmelden.
Aantal digitale delicten terugdringen
Rijnbrink in Deventer is een van de partners van de actiedag. Deze organisatie ondersteunt bibliotheken en culturele instellingen bij de realisatie van de culturele en maatschappelijke taken. Het doel van Rijnbrink tijdens deze dag is het creëren van bewustwording om meer slachtoffers te voorkomen en het aantal digitale delicten terug te dringen. Aan de collega’s van de organisatie wordt onder meer een training ‘informatiebeveiliging’ geboden. Deze training bestaat onder andere uit; het inschatten van risico’s, online zelfverdediging, alert blijven en het inschatten van risico’s.
Voorkom cybercrime
Er zijn verschillende manieren om cybercrime te voorkomen. Hieronder worden een aantal belangrijke tips gegeven.
Tip 1: gebruik tweestapsverificatie
Een tweestapsverificatie is bijvoorbeeld een extra toegangscode of je vingerafdruk, naast je wachtwoord. Een andere mogelijkheid is een toegangscode die naar een vertrouwd apparaat van jou wordt gestuurd om in te kunnen loggen. Hackers hebben dan aan je gebruikersnaam en wachtwoord alleen niet meer genoeg om toegang tot je account te krijgen.
Tip 2: installeer de laatste updates
Door de nieuwste software updates te hebben maak je het criminelen lastiger om ‘in te breken’. In oude software zitten zwakke plekken die in de nieuwe zijn dan gerepareerd.
Tip 3: bescherm je systeem en maak back-ups
Zorg ervoor dat je goede antivirussoftware installeert en altijd back-ups maakt. Een back-up maakt je ook minder gevoelig voor afpersing.
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl