Komende zondag mogen we de klok weer verzetten. De zomertijd gaat in. Een uurtje minder slaap dus, maar waarom doen we dit eigenlijk?
In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het volgens de klok ’s morgens langer donker en blijft het ’s avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn.
Basiliek van de Heilige Kruisheffing
De meeste telefoons en elektrische apparaten veranderen automatisch van tijd. Maar hoe zit dat eigenlijk met het grotere werk? De kerkklok van de Basiliek van de Heilige Kruisheffing in Raalte bijvoorbeeld. “Dat gaat automatisch”, zo verteld Geert Hannink, oud-voorzitter van de Historische Vereniging Raalte en voormalig penningmeester van de Heilige Kruisparochie. “De klokken in de kerktoren worden aangestuurd door middel van een computer die in de sacristie in de kerk staat. En die krijgt automatisch de juiste tijd. Het verzetten van de klok gaat ’s nachts volledig automatisch. Vroeger moest er iemand de toren in klimmen om aan het grote uurwerk te draaien.” Tegenwoordig wordt de klok aangestuurd via de computer. De computer krijgt signalen van de DCF77 nabij Frankfurt, Duitsland. Deze tijdseinzender verstuurt met hulp van atoomklokken via radiogolven signalen richting ontvangers in grote delen van Europa.
Kritiek
Sinds 1977 verzet Nederland onafgebroken de klok in het voor- en najaar. De wintertijd is de ‘echte’ tijd. Er is de nodige kritiek op de zomertijd, zo verstoord deze het natuurlijke dag- en nachtritme. Dit kan slapeloosheid en vermoeidheid veroorzaken wat weer een negatieve invloed heeft op de gezondheid. Ook houden onder andere baby’s, planten en dieren zich niet aan de klok. Dit geeft allerlei bijkomstige problemen.
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl