Dodelijk ongeval op Tweede Paasdag tussen Zwolle en Wijhe: ‘Alleen maar verliezers’

Leestijd: 3 minuten

Het was prachtig voorjaarsweer op Tweede Paasdag vorig jaar. Jesper K. (27) uit Olst had bij een vriend in Emmen gestudeerd en reed die ochtend met de auto van zijn vader terug naar huis. Haast had hij niet en aan het einde van de ochtend reed hij weer op bekend terrein.

Op de Wijheseweg, vlak voor de Windesheimer Molen, zit een flauwe bocht. Jespers ogen vallen een paar seconden dicht en dan gaat het afschuwelijk mis. Hij komt heel even op de verkeerde weghelft en raakt een tegenligger. Een oudere vrouw overleeft de botsing niet. Dinsdag stond Jesper K. in Zwolle terecht. 

Enorme klap
“Een vervelende zaak met alleen maar verliezers,” is de conclusie van de officier van justitie. “En vervelend is niet in de criminele zin.” Op de onheilsdag waren de omstandigheden ideaal. Het was helder weer met prima zicht en een droog wegdek. Jesper hield zich keurig aan de snelheid en de auto waar de slachtoffers in zaten reed ook niet te hard. Beide automobilisten waren niet onder invloed en de twee auto’s waren technisch in goede staat. Justitie deed haar huiswerk en lichtte het doopceel van Jesper, de man heeft een blanco strafblad. Hij heeft zelfs nog nooit een bekeuring voor een snelheidsovertreding op zijn deurmat gehad.

Op Tweede Paasdag reed een andere automobilist achter Jesper. In de flauwe bocht bij Windesheim zag hij dat Jesper heel even met de linkerzijde van zijn auto over de dubbele doorgetrokken streep op de weg reed. Op dat moment komt er een tegenligger aan. Beide auto’s raken elkaar linksvoor. De klap is enorm, de auto waar drie mensen in zitten, slaat over de kop en het rechtervoorwiel breekt af. Ook van de auto van Jesper blijft weinig over. De gewonde Jesper kan uit zijn auto komen en wordt opgevangen door andere weggebruikers.

Auto op de kop
Dat is geenszins het geval met de andere auto. De brandweer moet eraan te pas komen om een gewonde man en twee gewonde vrouwen uit de op de kop liggende auto te bevrijden. Uit het wrak hangt een rollator en die is van de oudste inzittende. Zij is niet meer aanspreekbaar en wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht. De artsen kunnen niets meer voor haar betekenen. De bejaarde vrouw wordt naar haar woonzorgcentrum gebracht en overlijdt daar vier dagen later.

Jesper K. heeft net als de slachtoffers veel moeite om het ongeval te verwerken. Hij verklaart dat zijn ogen heel even dichtvielen en dat hij niet vermoeid was. “Het was een moment van onoplettendheid en toen ging het mis,” zegt Jesper. Het gaat er bij de officier moeilijk in. Hij denkt dat Jesper wel vermoeid moet zijn geweest dat en je ogen niet zomaar even dichtvallen.

Telefoon in handschoenvakje
Ook voelt hij Jesper nog eens stevig aan de tand over zijn mobiele telefoon. De politie heeft niet gecontroleerd of Jesper ten tijde van het ongeval met zijn telefoon bezig was. “Ik blijf dat een misser van de politie vinden,” aldus de officier. Jesper verklaart dat hij niet met de telefoon bezig was. De telefoon werd later gevonden in het handschoenvakje van zijn auto. 

De richtlijnen van de rechtbank en het OM zijn eenduidig als het gaat om de straf die zou moeten volgen. Een taakstraf van 240 uur en een rijontzegging van een jaar. “Ik ga dat niet doen,” zegt de officier. “In de taakstraf kan ik me vinden, in de rijontzegging niet.” Het weegt voor hem zwaar dat Jesper zijn rijbewijs nodig heeft voor zijn werk en nog nooit beboet is voor kleine verkeersovertredingen. De advocaat van Jesper vindt dat een geldboete van 1.000 euro volstaat.

De uitspraak van de rechtbank volgt over twee weken.

Foto: Peter Denekamp

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio