Drang tot bouw leidt tot voorkeursrecht gemeente Deventer op Haveneiland

Leestijd: 3 minuten

Met het voorkeursrecht op het Haveneiland wil de gemeente de regie in eigen handen houden in haar onderzoek naar de ontwikkeling tot nieuwe, gemengde woon-werkbuurt. Deze locatie acht de gemeente Deventer bijzonder geschikt voor wonen en werken en maatschappelijke voorzieningen zoals scholen en praktijkruimtes.

Om aan de behoefte aan nieuwe woningen te voldoen, wil de gemeente tot 2035 ongeveer 11.000 nieuwe woningen bouwen in de gemeente Deventer.

Onderzoek
De gemeente Deventer gaat onderzoeken of er een nieuwe, gemengde woon-werkbuurt kan komen. Details als woonvormen, bodemonderzoek, geluidsoverlast en dergelijke zijn ook onderdeel van het nog uit te voeren onderzoek. Het Haveneiland (eigenlijk een schiereiland), tussen de eerste en tweede havenarm, is een locatie die mogelijkheden biedt voor wonen en werken en maatschappelijke voorzieningen zoals scholen en praktijkruimtes voor zorgaanbieders: dicht bij de binnenstad, dicht bij openbaar vervoer, dicht bij uitvalswegen.

Voorkeursrecht 1)
De gemeente wil de kansen van het gebied als geheel onderzoeken en de regie houden op ontwikkelingen. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders deze week ‘voorkeursrecht’ gevestigd op de gronden in dit gebied. Het onderzoek naar de ontwikkeling van het Haveneiland is in lijn met een motie van de gemeenteraad uit juli 2021. Die riep het college op om de kansen en mogelijkheden te onderzoeken om dit gebied uit te laten groeien tot een woon-, werk- en verblijfsgebied.

Tekst gaat verder onder de foto…

Blik in de Sint Olafstraat midden op het bedoelde haveneiland.
Beeld: Google Maps

Eigenaren geïnformeerd
De eigenaren van de gronden en de panden op het Haveneiland zijn woensdag 28 februari op de hoogte gesteld van de vestiging van het voorkeursrecht. Daarbij hebben die eigenaren te horen gekregen dat ze niet verplicht zijn hun grond of pand te direct verkopen. Maar wanneer ze willen gaan verkopen, dan moeten ze het eerst aan de gemeente aanbieden. De eerste reacties, van de betreffende eigenaren, die terugkwamen bij de gemeente waren neutraal: “Het werd ter kennisgeving aangenomen, het zal nog moeten bezinken logischerwijs”, aldus wethouder Lars Wijnhoud over de 13 brieven die zijn verstuurd.”

Geen plannen
Er zijn nog geen uitgewerkte plannen voor het gebied, en het is dus ook nog niet bekend hoe en waar er nieuwe ontwikkelingen kunnen komen. Dat moet uit het onderzoek van de komende drie jaar blijken. Mocht de gemeente besluiten om aangeboden grond of een pand niet aan te kopen, dan kan de eigenaar deze alsnog op de reguliere markt te koop aanbieden. “Ik denk dat we richting tien jaar gaan”, voorspelde Lars Wijhoud, voordat er echt iets concreets gebouwd is. “Alles wat eerder is, is mooi meegenomen, het kost gewoon veel tijd.”

Tekst gaat verder onder de foto…

Binnen de lijnen het gebied waar de gemeente Deventer het voorkeursrecht op heeft uitgesproken

Vervolgproces en rol gemeenteraad
Het college van burgemeester en wethouders heeft op 27 februari 2024 besloten tot de vestiging van een voorkeursrecht op de gronden in het Haveneiland. Belanghebbenden kunnen een reactie geven op het voorstel. Na de inzageperiode (vanaf vandaag 6 weken) legt het college een voorstel over vestiging van een voorkeursrecht voor aan de gemeenteraad. Die besluit daar naar verwachting in mei over.

Binnen drie jaar een plan
“Het is niet de intentie om bedrijven er uit te duwen, het is een logisch gevolg in navolging van het gebied rondom de Zwarte Silo, om dit gebied aan te pakken”, aldus Lars Wijnhoud. Als de gemeenteraad instemt met de vestiging van het voorkeursrecht op het Haveneiland, moet de gemeente binnen drie jaar een nieuw plan vaststellen voor het gebied.

Tekst gaat verder onder de foto…

Haveneiland Deventer, gebied tussen beide havenarmen rondom de St. Olafstraat.
Beeld: Google Maps

1) Hoe werkt voorkeursrecht
Het vestigen van een voorkeursrecht geeft aan de overheid het eerste recht van koop. Besluit een eigenaar tot verkoop dan moet hij de grond eerst aan de overheid aanbieden en kan dus niet direct de grondmarkt op. De overheid beslist of zij de grond al dan niet wil kopen.

De laatste keer dat de gemeente Deventer gebruik maakte van het voorkeursrecht was in 2021. Het betrof toen vier gebieden waaronder de Wechelerhoek in Diepenveen en de Oostzijde Lettele.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Erik van Luttikhuizen
HOOFDREDACTEUR

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio