Maar liefst drie scholen uit Overijssel staan zaterdag 28 januari in de finale van het NK Debatteren havo/vwo: het Noordik Lyceum (Almelo), het Carmel College Salland (Raalte) en het Etty Hillesum Lyceum (Deventer). Op de Radboud Universiteit in Nijmegen debatteren zesentwintig scholierenteams tijdens deze 25e editie om de felbegeerde titel Nederlands Kampioen Debatteren. Stichting Nederlands Debat Instituut organiseert dit debattoernooi in samenwerking met de universiteit uit Nijmegen, de Adessium Foundation en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het NK Debatteren havo/vwo (voorheen NK Debatteren voor Scholieren) wordt sinds 1998 georganiseerd en is hét landelijke debattoernooi voor havo- en vwo-leerlingen. Dit schooljaar gingen meer dan tachtig scholen uit heel Nederland in debat over actuele maatschappelijke thema’s zoals social-mediagebruik onder jongeren, de woningcrisis en een persoonlijk C02-budget. Na drie voorrondes in november vorig jaar plaatsten zesentwintig scholen zich voor de finale op de Radboud Universiteit, waaronder dus de drie teams uit Overijssel.
Over het NK Debatteren havo/vwo
Op het NK Debatteren havo/vwo wordt de parlementaire debatvorm gehanteerd. Dat wil zeggen dat één team de voorstander is en één team de tegenstander van de gegeven stelling. De debatteams moeten vervolgens de jury overtuigen waarom hun standpunt het sterkst is. Het jurypanel bestaat uit een grote poule van mensen uit het bedrijfsleven, onderwijs, politiek en andere (oud)debaters. Zij beoordelen de teams op presentatie en argumentatie.
Stichting Nederlands Debat Instituut organiseert het NK Debatteren ook voor de onderbouw, vmbo en mbo. Meer informatie vind je op: schooldebatteren.nl
Over Stichting Nederlands Debat Instituut
Stichting Nederlands Debat Instituut zet zich al 25 jaar in om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren overtuigender durven spreken, zorgvuldiger leren luisteren en altijd nieuwsgierig blijven naar de ideeën van anderen. Dat doet de stichting door het organiseren van landelijke debattoernooien, het geven van debattrainingen in de klas, het verzorgen van bijscholing aan docenten en het ontwikkelen van lesmateriaal. De stichting werkt op honderden scholen in het primair en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.
Nadine Hoen: senior trainer en Hoofd Educatie van de Stichting:
“Het leuke aan deze teams is dat is dat het hele gedreven groepen zijn, onder leiding van bezielde docenten. Docent en leerling zijn echt een team. Ze helpen elkaar, zijn kritisch op elkaar, ze gaan echt voor het hoogst haalbare. En dat is niet alleen winst op de NK-finale, maar vooral: beter worden als team. Leerlingen hebben soms het gevoel dat ze iets niet kunnen, maar na een training zijn ze verbaasd over wat ze allemaal hebben gedaan.
Het leuke aan ons werk is dat we een aantal jaar later leerlingen vaak terugzien als jurylid, docent, of trainer! Zo zijn momenteel twee van onze trainers ex-debaters van het Etty Hillesum (Irene en Raoul). Deze trainers vinden het belangrijk dat iedereen net zo enthousiast wordt over debat als zijzelf.