Bij het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) zijn recentelijk beluchtingstanks van enkele rioolwaterzuiveringen gereinigd met behulp van duikers. Deze tanks, cruciaal voor het zuiveringsproces, waren de afgelopen jaren vervuild geraakt met zand en vezels afkomstig van toilet- en schoonmaakdoekjes.
Beluchtingstanks vormen een belangrijke stap in het zuiveren van rioolwater. Ze huisvesten bacteriën die organisch materiaal afbreken, waardoor het water wordt gereinigd. Om deze bacteriën in leven te houden, wordt zuurstof in de tanks geblazen, wat resulteert in een borrelende massa vergelijkbaar met een bubbelbad.
Bubbelbad met duikers
Gewapend met gespecialiseerde uitrusting daalden professionele duikers af in de beluchtingstanks van de rioolwaterzuiveringen in Olst, Steenwijk, Echten en Vollenhove. Voor het schoonmaakproces werd een indrukwekkende ‘stofzuigerslang’ van 120 meter lang ingezet. “Zo’n tank ziet eruit als een groot bubbelbad met borrelend water en luchtbellen”, legt woordvoerder Herald van Gerner uit. “Na de reiniging worden zand en vezels gescheiden: vezels worden naar een vuilverwerker gebracht, terwijl het gereinigde zand wordt hergebruikt, bijvoorbeeld in de wegenbouw”, vertelt Van Gerner.
‘Pacman-happertje’ maakt alles schoon
Bestuurslid Miranda Wesselink benadrukt het belang van de bacteriën in de beluchtingstanks voor het zuiveringsproces: “Door de tanks te reinigen, krijgen deze ‘stille krachten’ weer ruimte om hun essentiële werk te doen, vergelijkbaar met het gele happertje Pacman uit het gelijknamige computerspel.”
Tampons en vochtige toiletdoekjes vaak de boosdoener
Het waterschap benadrukt het belang van correct rioolgebruik, waarbij alleen de drie P’s – Poep, Plas en (wc)Papier – worden doorgespoeld. Materialen zoals tampons, frituurvet, medicijnen, verf en vochtige doekjes dienen niet door het toilet te worden afgevoerd, omdat ze problemen kunnen veroorzaken bij het zuiveren van rioolwater en verstoppingen kunnen veroorzaken in huisaansluitingen of rioolgemalen.
Bron: WDODelta