Duurzaamste docent Nederland mogelijk uit Salland: “Fijn dat gezien wordt hoe nodig het is”

Leestijd: 3 minuten

Wie zijn de duurzaamste docenten van Nederland? Die vraag wordt morgen tijdens de Duurzame Docent Verkiezing 2024 beantwoord. Tessa Hoogeland uit Deventer en Hester van der Schee uit Middel zouden zomaar eens als winnaars uit de bus kunnen komen. De Sallanders zijn de oprichters van Terrawijs, een nieuwe basisschool in Deventer met een duurzaam uitgangspunt.

Bij de nieuwe publieke school staan de aarde en collectief welzijn centraal. Kinderen leren op een duurzame manier voor de aarde te zorgen en zich tot de aarde te verhouden. Dat betekent ook duurzaamheid naar de ander en jezelf. Tessa en Hester zijn nu zo’n twee jaar bezig om Terrawijs te starten. De nieuwe school kan op z’n vroegst in augustus 2025 open.

Waardering voor hun missie
“Wij zijn genomineerd door een enthousiaste ouder die in ons initiatief gelooft”, vertelt Tessa. Ze vindt het tof dat ze waardering krijgt voor wat ze doet: “Ook al word je er niet voor betaald en heeft niemand je gevraagd om dit te doen, is het toch fijn dat gezien wordt hoe nodig het is om de beweging van beide kanten in gang te zetten.” Hiermee doelt Tessa op zowel docenten die in hun huidige baan de omslag naar een meer duurzame vorm van onderwijs in gang proberen te zetten als hun eigen nieuwe school.

Van de ene naar de andere uitdaging
Naast de vele mijlpalen en successen die Hoogeland en Van der Schee hebben behaald, zijn er ook veel onzekerheden: “We moeten nog een passende locatie vinden voor de school. We zijn al vanaf het begin hierover in overleg met de gemeente Deventer. Daarnaast moeten we ook rekening houden met procedures, regels en geld. De ene uitdaging ligt alweer voor je wanneer je de andere gehaald hebt. We moeten blijven vieren en stilstaan bij hoever we al zijn, maar we worden ook weer een beetje opgeslokt door de stappen die volgen.”

Belangrijke titel
De titel ‘Duurzame Docent’ betekent veel voor Tessa: “De verkiezing staat erom bekend dat het je netwerk uitbreidt, iets waar we zelf altijd mee bezig te zijn. Onder andere om zoveel mogelijk mensen op de hoogte te stellen van onze missie en hen te laten aanhaken.” Volgens Tessa zou de titel goed van pas kunnen komen bij de crowdfunding die zij op 1 juni hopen te lanceren: “Er zijn heel veel mensen nodig die ons willen helpen bij de realisatie van de school.” 1 juni is dezelfde datum waarop de Terrawijs-oprichters verwachten uitsluitsel te krijgen van het ministerie of zij bekostiging gaan krijgen en daarmee de school kunnen openen.

Lovende woorden
Of de Sallanders nou winnen of verliezen; de lovende woorden van de jury kunnen ze nu al in hun zak steken. Zo zeggen Louise Ruys, winnaar van 2022, en Marko Röttger, adviseur onderwijskwaliteit bij Stichting Monton: “Er is veel waardering voor dit initiatief, waarvan wij vinden dat het uiteindelijk voor elke school zou moeten gelden. Waar andere scholen nu nog apart buitenonderwijs aanbieden, kiezen jullie met het team voor een integrale, schoolbrede benadering. Behalve lef, vraagt dat om een visie.”

Wat houdt de verkiezing in?
De Duurzame Docent Verkiezing biedt een podium aan docenten die in hun lessen en in de praktijk aandacht besteden aan duurzaamheid. Een jury kiest uit alle inzendingen drie genomineerden per onderwijslaag. De jury hanteert inhoudelijke criteria, zoals leren omgaan met systemische vraagstukken, het creëren van ecologisch bewustzijn en werken aan sociale vaardigheid. Daarnaast spelen inclusiviteit, co-creatie van onderwijs en het vermogen om leerlingen en collega’s te inspireren een belangrijke rol.

De verkiezing vindt morgenavond, 14 maart, plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio