Een leuk weerzien op Boerderij De Riet

Leestijd: 2 minuten

Boerderij de Riet zet onder de naam Zuivel van SalLand op vrijdag 17 juni van vanaf 14.00 de deuren open. Ik ben op tijd. Eigenaar Ellis Lugtenberg is nog even onvindbaar want nog druk met de voorbereidingen en iedereen aansturen, ook de kinderen die een eigen taak hebben. Ik kom binnen in de keuken en zie een bekend gezicht, “Heej, wat leuk! Lang niet gezien!” Inderdaad joh, we zaten bij elkaar op school, op de MEAO in Raalte. Ze is nog even vrolijk en energiek als toen. Maar wel zijn haar levensdoelen veranderd, net als de mijne.  

Terwijl Ellis zich om de laatste details bekommert, praat ik al met wat bezoekers en haar kinderen. De oudste is net een jaar geleden gestart met haar opleiding in Dronten. Het hele gezin helpt in het weekend mee, al wordt het machinewerk uitbesteed. 150 koeien, best een flinke veestapel. “Ook niet fijn voor jullie die toestanden met stikstof enzo,  geef ik wat voorzichtig aan, er rekening mee houdend dat er een zure reactie kan komen. “Ach, zegt Tom nuchter, we hebben onze maatregelen genomen, en als het dan nog niet goed is, nou dan zoeken ze ons maar op hoor. “  

Foto’s: Sonja Veneman

Er volgt een rondleiding door een van de medewerkers. Er is nu geen productie, alles is brandschoon. De start van het zelf produceren van zuivelprodukten was spannend, omdat geen van de compagnons en medewerkers een vooropleiding hierin had. Maar al doende leren ze, en het resultaat smaakt goed, volgens de bezoekers. Verser dan dit kun je het niet krijgen. 
 
Zuivel van Salland

Zuivel van SalLand bevindt zich op het terrein van Boerderij de Riet. De melk die de koeien op deze boerderij produceren wordt verwerkt tot zuivelproducten in het ‘Zuivellokaal’ van Zuivel van SalLand. In ben even in gesprek met medecompagnon Leon Ripperda. Hij is tevens mede-eigenaar van horecabedrijven op Den Nul en vond zes jaar geleden een uitdaging dit initiatief te ontwikkelen samen met Tom en Ellis.  
 
Zij willen melk, karnemelk, yoghurt, kefir en roomboter verkopen aan de lokale horeca, bakkerijen en later ook bij-voorbeeld aan scholen en de zorgsector. Ook vertelt Ellis trots dat er een samenwerking is ontstaan met de Cappellenborgschool in Wijhe. Leerlingen laten meedenken, is waar Ellis warm voor loopt.  

“Alleen ga je sneller, samen kom je verder”. Als verkorting van de voedselketen bijdraagt aan een duurzamere Sallandse leefomgeving, dan weet je dat, door samen te werken…. “Wat je doet, ertoe doet!”  

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio