Deventer heeft een grote behoefte aan woningen. Daarom wil de gemeente onderzoeken of het agrarische gebied Wechelerhoek geschikt is voor woningbouw. Een eerste verkenning is nu uitgevoerd.
Het gebied, liggende tussen de Raalterweg (tegenover de begraafplaats), de Zandwetering, de Borgerler Leide (het deel dat parallel stroomt met de Frieswijkerweg) en het Wechelerveld is nu overwegend agrarisch gebied met drie veehouderijen met geiten, varkens en koeien.
Verantwoorde uitbreiding
Dat dit gebied nu wordt onderzocht als ontwikkellocatie vindt wethouder Rob de Geest (Wonen) een logische constatering. “Tot 2035 moeten we 11.000 woningen bouwen, zo veel mogelijk in de bestaande stad. Als het niet anders kan, doen we dat op een mooie en verantwoorde manier ‘in het groen’. Daarom willen we ook hier goed onderzoeken of woningbouw op een verantwoorde manier uitgevoerd kan worden.”
Groen en dorps, maar wel betaalbaar en sociaal
Het streven is dat 70 procent van de woningen in de Wechelerhoek zich in het sociale en betaalbare segment bevindt. In de eerste fase van de verkenning zijn twee mogelijke woonmilieus overwogen: ‘buurtschappen’ met een dorpskarakter, en een ‘groen stadskwartier’ met een stedelijker karakter en nadruk op groenvoorzieningen. Deze ruimtelijke verkenning is tevens gevolgd door een financiële analyse.
Wat kan wel en wat kan niet?
Uit de verkenningen blijkt onder meer dat het zuidelijk deel van het gebied (langs de Zandwetering) niet bebouwd kan worden, door de aanwezige hogedrukgasleidingen en hoogspanningsleidingen.
Omgeving betrokken
Vanaf de eerste helft van 2024 wordt met omwonenden en andere belangstellenden verder in kaart gebracht welke wensen er zijn of zorgen liggen en welke aandachtspunten men meegeeft over woningbouw in de Wechelerhoek. Definitieve beslissingen over woonmilieus en gebiedsinrichting worden pas in een later stadium genomen.