Herxen heeft een band met de IJssel. Van oudsher wandelde je daar als inwoner automatisch geregeld naar toe. Om even los te komen van de gang van alle dag? Even te mijmeren? Of gewoon omdat je het mooier niet meer krijgt. Tijd voor bezinning zouden we dat nu noemen. Even in het nu-moment zijn. Een meditatief moment. Mindfull.
Het wandelpad naar de IJssel is een ‘laarzenpad’. Dan weet je het wel. Daar loop je niet licht overheen. En bij hoger water al helemaal niet. Maar de mensen van vroeger, de oudste inwoners van Herxen, zijn slechter ter been. Dus bedacht Plaatselijk Belang dat pad te verharden. Met als directe aanleiding die oudere mensen hun wandelingetje naar de IJssel terug te geven, maar het veel grotere doel is de leefbaarheid van het kerkdorp van Wijhe.
Hans van Zwolle is voorzitter van Plaatselijk Belang en vertelt over de totstandkoming van het idee. Dat doet hij bij de talkshow Kiek An, maar onder de video ook uitgeschreven.
“Het begon allemaal bij een onderzoek van studenten Gerontologie van Hogeschool Windesheim. Die hebben een living lab en wij werden dat levende laboratorium. Hoofdvraag was: hoe zorg je er voor dat ouderen langer in Herxen blijven wonen en op hun oude dag niet naar Wijhe gaan. Daar kwam dus uit dat die ouderen dat wandelingetje naar de IJssel een soort van levensbelang vonden. Hun hele leven al, maar nu op hun oude dag al helemaal. En dan klinkt dat woord ‘levensbelang’ zwaar en groot, maar eigenlijk bleek uit dat onderzoek dat dat wel gewoon zo was. Figuurlijk, omdat ze hun hele leven die binding met de IJssel gehad hadden. Hier in Herxen is de IJssel onderdeel van je systeem. Maar ook letterlijk. Als je er op uit kunt, als je een wandelingetje kunt maken, doet dat alles met je gezondheid!”
“De aanleg doen we straks in de herfst – wegens corona iets vertraagd – met iedereen die mee wil werken. Je kunt dat gerust zien als een onderdeel van de activiteitenagenda van PB. Transportbedrijf Grolleman regelt dat de betonplaten op z’n plek komen. Grondverzetbedrijf Jansen doet het grondwerk. Ouderen die straks dat pad gaan gebruiken, zorgen ervoor dat er koffie klaar staat in het buurthuis. En wij als Plaatselijk Belang deden de organisatorische voorbereiding. De gesprekken met Staatsbosbeheer en grondeigenaar baron van Ittersum. De juiste voorwaarden stellen, dat rolstoelers elkaar goed kunnen passeren, hoe hoog het pad boven het maaiveld komt, een plateau en een bankje aan de IJssel. En juist geen prullenbak. Wij gaan er vanuit dat mensen hun afval weer mee terug naar huis nemen.”
“Die samenwerking hier in Herxen heb ik als relatieve nieuwkomer – ik woon hier nu zeventien jaar – als fantastisch ervaren. Die ‘alles mag, niets hoeft’-mentaliteit is echt anders dan elders. Als je niet mee doet ben je even goede vrienden en dat is ook echt zo. Ik leid dat terug naar de tijd van de moderne devotie waar Dirk van Herxen na Geert Grote en Florens Radewijns de belangrijkste grondlegger van is. Leven in eenvoud en delen van je rijkdom is de kern daarvan en heeft ondermeer tot het klooster van Windeheim en het Fraterhuis in Zwolle geleid. Leven in eenvoud en delen wat je hebt, ik merk echt dat dat in de genen zit van de inwoners van Herxen.”
Kijk hier de hele uitzending van Kien An, ook over een dialectnamenspel in Heeten en Huisgenoten in Deventer
Het bericht Eigenlijk heeft het Herxer wandelpad naar de IJssel alles te maken met de moderne devotie verscheen eerst op Opinie in Salland.