De Terp verdedigde de Olster stuw en heeft drie opstelplaatsen voor luchtafweergeschut van het type Bofors. De stuw bij Olst lag bovendien nog in het verlengde van de lijn tussen beide kerktorens Whije-Olst. Die lijn vormde, zo gaat het verhaal, dus een heel gemakkelijke aanvliegroute voor vijandelijke bommenwerpers. Er zou zelfs gesproken zijn over sloop van een van de beide torens om die lijn te doorbreken. Maar of dat echt zo was of maar een….? Het geheim van de IJssel heeft nog steeds geheimen voor ons.
Verder zijn er in de Terp een gasdichte personeelsbunker met slaapgelegenheid voor in totaal 28 man bedienend personeel; 9 man voor elk stuk geschut plus de coördinerend commandant. De voorraad munitie lag opgeslagen in de andere ruimte, zo beschermd mogelijk en dus dicht tegen het dijklichaam aan. In de bunkers zijn nu o.a. kaarten van de militaire objecten aan de IJssel te zien en er is ook een expositie over wat burgers volgens de BB ( Bescherming Bevolking ) zouden moeten doen bij een aanval.
Op de Terp staan deze dag ook weer historische militaire voertuigen. Open van 12.00 uur tot 16.00 uur, onze gidsen leiden u rond. Entree € 5,00 p.p. en kinderen t/m basisschool € 2,50.
In 2019 komen er verder geen open dagen de Terp meer.
Het bericht Extra open dag 2019 van de luchtdoelterp “de Terp” Olst verscheen eerst op Salland TV.