De bibliotheekzaal in Heino zat dinsdagmiddag vol met belangstellenden voor de lezing van filmproducent en voormalig inwoonster van Heino Hanneke Niens. De filmproducent heeft niet misselijke producties op haar naam staan: de oorlogsfilm De Tweeling, de serie Twaalf Steden, Dertien Ongelukken en de Soof-films.
Haar nieuwste productie De Vuurlinie draait sinds september in de grote bioscopen.
De nu 57-jarige Niens kwam als 10-jarige naar Heino. Ze ging, na het halen van haar VWO-diploma theater, film en televisiewetenschappen studeren in Utrecht. Daarna volgde een indrukwekkende carrière aan filmproducties in zowel binnen- als buitenland.
Inspiratie uit de bibliotheek
Niens vertelt in de bibliotheek dat deze plek iets bijzonders bij haar oproept: “Er was destijds een jury nodig voor kinderboeken. Ik wilde daar zo graag aan meewerken dat ik de deur platliep bij de bieb, en dat lukte”, vertelt ze lachend. Die vasthoudendheid heeft haar ver gebracht, zo blijkt uit haar indrukwekkende CV. De bezoekers hangen aan haar lippen en hebben veel vragen die ze graag en met humor beantwoordt. Hoe kom je aan geld voor een film? Ben je zelf veel op de set? Hoe dat in z’n werk gaat, legt ze graag uit en ze laat de trailer van een van haar bekendste producties zien; De Tweeling, een oorlogsdrama. “Ons bedrijf wil films maken waar mensen over door blijven praten en die ze aan het denken zet.” Haar eigen films bekijken doet ze echter nooit: “Ik zie dan altijd wat er beter had gekund.”
Hoe komt een film tot stand?
Een heel proces gaat eraan vooraf. Hanneke legt uit dat er van idee tot productie een aantal jaren kan zitten. En zo nu en dan komt het zelfs voor dat een productie niet doorgaat: “Dat heeft vaak met financiering te maken”, vertelt ze. En ze geeft aan dat er veel partijen bemoeienis hebben met een productie. Ze is ook productieleider geweest. “Dan ben je veel op de set aanwezig. In mijn werk als producent bij KeyFilm ligt dat anders. Ik ga graag op bezoek op de filmset en dan vooral met als doel om mensen te motiveren. Ik hoef me dan gelukkig niet druk te maken om bonnetjes of draaiboeken rondom de acteurs en figuranten”, voegt ze lachend toe.
Tekst gaat verder onder foto
Hanneke Niens tijdens haar lezing in de Bibliotheek in Heino / Foto gemaakt door: Sonja Veneman
Iets moois creëren
Het wordt steeds duidelijker wat haar functie precies inhoudt, naarmate ze meer vertelt: “Ik ga met de samenwerkende partijen in gesprek en zo ontstaat iets moois.”
Ze vindt dit dan ook het leukste aan haar werk. “Ik maak iets voor mensen om naar te blijven kijken en erover te praten.” De zaal wordt getrakteerd op de filmtrailer van haar laatste productie, de film De Vuurlinie. De film gaat over beroepsmilitair Marco Kroon, die eerst werd onderscheiden met de Militaire Willems Orde, en vervolgens werd beschuldigd voor drugs- en wapenhandel. De film belicht volgens Hanneke het verhaal vanuit diverse invalshoeken en daarom is de film bijzonder. Gevraagd wordt of Hanneke wakker ligt van slechte recensies en dat valt volgens haar wel mee: “We weten met welke intentie we de film gemaakt hebben en iedereen mag een mening hebben. Maar soms is het niet leuk natuurlijk”, vertelt ze openhartig.
Morele keuzes
Ook met het keuzes maken van wat je wel en niet laat zien kan Hanneke iets vertellen: “Soms is het nodig om bepaalde dingen te laten zien, zoals geweld in een oorlogsfilm. Maar het moet niet verheerlijkend zijn. Ook houden we rekening met zaken die veranderen in de maatschappij. Vroeger zag je veel rokende mensen op tv en film. Op de filmposter van Soof 2, staat de hoofdrolspeelster afgebeeld met in haar ene hand een glas wijn en in haar andere hand een sigaret. Daar hebben we voor het vervolg andere keuzes in gemaakt.”
Stof tot nadenken en te kijken
Er zijn nog tal van verhalen en vragen te stellen, maar de tijd vliegt voorbij. Hanneke geniet er duidelijk van om hier weer te zijn. “Ik ga zo meteen gezellig wat eten met mijn ouders.” Velen in Heino zijn verheugd haar weer te zien en herinneren zich haar van vroeger. Haar verhaal heeft de aanwezigen een plezierige en leerzame middag bezorgd. “Je zult films nooit meer op dezelfde manier bekijken als je eenmaal weet wat er allemaal achter de schermen gebeurt,” merkt een van de bezoekers op na afloop.