Plof. Baf. Je woont op de tweede verdieping van een flat met vijf verdiepingen. Een paar keer per week gooit jouw bovenbuur een zak afval over zijn balkon. De grijze zak scheurt je raam voorbij en komt met een doffe klap op het gras voor jullie flat terecht. Vliegensvlug zie je vogels en muizen op de zak afkomen. Behendig neuzen ze door het afval op zoek naar hun eigen lekkernijen. Bij elke plof stijgt de stoom meer naar je hoofd. Hoe confronteer je de zakkengooier op een subtiele manier, zonder diegene te veel voor de voeten te lopen?
In de gemeente Deventer kan je hiervoor bijvoorbeeld terecht bij Buurtbemiddeling Deventer. “Wij faciliteren het voeren van een goed gesprek tussen buren”, zegt Caroline Holsheimer. Zij is coördinator bij deze organisatie, die ondersteuning biedt bij burenconflicten. Je kan bij hun getrainde vrijwilligers terecht als je zelf geprobeerd hebt het desbetreffende probleem aan te kaarten bij je buren, maar dit niet is verlopen zoals je had verwacht. Holsheimer geeft aan dat Buurtbemiddeling er niet is om het probleem voor de melder op te lossen. “Het is heel belangrijk dat buren eigenaar blijven van de problematiek. We bemoeien ons niet met de inhoud, maar zorgen dat er wordt toegewerkt naar een oplossing die door beide partijen wordt gedragen.”
Voorbereiding
Voordat je bij Buurtbemiddeling Deventer kan aankloppen, is het belangrijk dat je eerst zelf in gesprek probeert te gaan met de buren die overlast veroorzaken, benadrukt Holsheimer. “Wacht niet te lang met actie ondernemen, dan lopen de spanningen op.” Ze vertelt dat het belangrijk is om een band op te bouwen met je buren, omdat je dan meer achtergrondkennis krijgt waarom ze iets op een bepaalde manier doen. Ook wordt het op die manier makkelijker om je buren aan te spreken. “Investeer in het contact met je buren. Neem bijvoorbeeld het initiatief om elkaar te begroeten.”
Mocht dit niet voldoende zijn, staan er een vijftal tips op de site van de Buurtbemiddeling die je kan gebruiken. De eerste is om kalm te worden voordat je op je buur afstapt, omdat je je boodschap dan beter kan overbrengen. “Jouw boosheid wekt ook boosheid bij de andere op.” Het is de taak om samen een goed moment af te spreken om je zorgen te delen. “Stel je komt aan de deur en de buurman heeft haast, maak dan samen even een afspraak. Zorg voor een moment om je zorgen over te brengen.”
Tijd nemen
Tijdens het gesprek zelf is het goed om de tijd te nemen om uit te leggen wat het probleem voor effect op jou heeft, vertelt Holsheimer. Soms weten buren namelijk niet dat anderen overlast van hun gedrag ervaren. “Als het gaat over afvaloverlast kan je bijvoorbeeld zeggen dat je merkt dat je het storend vindt.” Het is belangrijk om open naar elkaar te luisteren. “Je moet openstaan voor degene die je tegenover je hebt.”
Als beide partijen hun hart gelucht hebben, kan je samen mogelijke oplossingen onderzoeken. “Luister naar de oplossingen van een ander. Kijk of je daarin naar elkaar toe kan bewegen.” Ze benoemt dat je ook kan kijken op wat voor manier je je buur kan ondersteunen, bijvoorbeeld als het gaat om afval. “Als iemand geen tijd heeft om het afval weg te brengen, kan je aanbieden om een keer in de wijk ook de afvalzak van je buur mee te nemen.” Als laatste is het goed om concrete en haalbare afspraken met elkaar te maken, waar jullie elkaar aan kunnen houden. “De oplossing is in de meeste gevallen echt puur het contact zelf en het stukje begrip voor elkaar.”
Snel handelen
Mocht je een melding willen maken over afvaloverlast, maar niet direct je buren hierop willen aanspreken, kan je een melding maken bij gemeente Deventer via Melding Openbare Ruimte. In sommige gevallen is Buurtbemiddeling niet de beste organisatie, als je overlast ervaart van het afval van je buren vertelt Holsheimer. “Als een afvalzak ergens langdurig staat en gaat stinken, kan de gezondheid en hygiëne ermee gemoeid zijn. Dan is het belangrijk dat er snel gehandeld wordt en dan is een verhuurder, of een andere instantie, toch het handigste om contact mee te hebben.”
