Het is al enige tijd een heet hangijzer in de politiek: De grote toestroom aan vluchtelingen die allemaal een plekje mogen krijgen in een veilige omgeving. Veel vluchtelingen hebben hulp nodig bij het wegwijs worden in de omgeving. Hiervoor zijn veel vrijwilligers actief die hen ondersteunen.
Marjan Vlierhuis, zelf vrijwilliger van Maatschappelijke Begeleiding in Raalte en weet wat ervoor nodig is om nieuwkomers te helpen: “Het opbouwen van een nieuwe sociale kring in een vreemd land en het vinden van werk kan al moeilijk genoeg zijn, maar voor vluchtelingen die net een levensbedreigende situatie zijn ontvlucht en alles hebben achtergelaten, behalve een rugzak vol trauma’s, is het extra uitdagend.”
Helpen in land van regeltjes
Iedere vluchteling komt met een eigen verhaal en problematiek: “De vrijwilligers staan hen hierin bij, zowel voor het welzijn van de vluchtelingen als voor de samenleving in Salland. Samenwerking is essentieel om succes te behalen,” weet Marjan te vertellen. “We zijn dikwijls aanwezig bij schoolgesprekken en als mensen naar een specialist moeten. Dit land staat bol van de regeltjes en zie dat maar eens uit te leggen. We vinden het zelf ook nog wel eens ingewikkeld. Qua taal is het in het begin lastig, maar met Google translate komen we een heel eind hoor,” voegt ze lachend toe.
Altijd ruimte voor vrijwilligers
Marjan, in het dagelijks leven integratiecoach bij VluchtelingenWerk Oost Nederland (VWON), is naarstig op zoek naar nieuwe collega’s: “Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen, want het is een verantwoordelijke taak. Daarvoor zijn sociale vaardigheden belangrijk, maar ook praktisch inzicht en oplossingsgericht kunnen denken.
“De rol van maatschappelijk begeleider omvat onder andere het bieden van praktische ondersteuning bij vragen en problemen op het gebied van financiën, onderwijs en gezondheidszorg. Je bouwt een vertrouwensband op en bent een luisterend oor.”
Beschikbaarheid
Marjan, die zelf vrijwilliger is geworden vanuit een reïntegratietraject weet uit ervaring:
“Minimaal 1 dagdeel per week beschikbaar zijn is wel een vereiste en een bereidheid om een jaar lang te blijven, omdat cliënten dan een vaste en vertrouwd aanspreekpunt hebben. Dat is belangrijk voor ze.”
Zodra de basis op orde is, help je jouw cliënt bij het opbouwen van een sociaal netwerk en zinvolle dagbesteding. Je coacht hen bij het vergroten van hun zelfredzaamheid, houdt de voortgang bij en legt afspraken vast. “Een mooie uitdaging maar het is een verrijking van jezelf en je draagt zeker iets goeds bij waar de ander iets aan heeft. Ik heb ervaren dat er een bijzondere band ontstaat.”
Aanmelden kan via: http://:mwolf4@vluchtelingenwerk.nl