Gemeente Raalte roept samenleving op om mee te denken over opvang van asielzoekers

Leestijd: 3 minuten

Begin dit jaar is de Spreidingswet ingegaan. Dat betekent dat elke gemeente in Nederland asielzoekers moet opvangen. Dat is hard nodig, want er zijn veel te weinig plekken. De wet zorgt voor meer opvangplekken en een betere verdeling over het land. Ook de gemeente Raalte heeft de opgave vluchtelingen te huisvesten in haar gemeente.

Dat is verdeeld in drie groepen: De statushouders, gevluchte Oekraïners en asielzoekers vanuit de Spreidingswet. Iedere gemeente moet dus deelnemen om een eerlijke spreiding te kunnen realiseren.

Raalte
In het kader van die spreidingswet is er enkele weken terug met de gemeenteraad gesproken. Raalte moet dan denken aan 233 personen die moeten worden opgevangen. Dat aantal wordt momenteel niet gehaald in Raalte. Wel worden statushouders gehuisvest binnen de doelstelling en herbergt Raalte diverse Oekraïners, overigens niet helemaal aan de 100%. De Raad heeft ook uitgesproken hier wel aan te willen voldoen.

Verantwoordelijkheid pakken
De gemeente Raalte heeft in kaart gebracht welke mogelijkheden er zijn, maar ervaart dat het niet eenvoudig is daar invulling aan te geven. Wethouder Gerria Toeter: “We moeten voor 233 opvangplekken zorgen. We kijken graag samen hoe we daar het beste invulling aan kunnen geven. Welke locaties zijn geschikt en beschikbaar? En wat vinden we daarbij belangrijk?”

Zoektocht naar locaties
Gerria Toeter geeft verder aan dat de mogelijkheden in kaart zijn gebracht, maar echt veel passende plekken zijn er klaarblijkelijk niet gevonden. Daarbij geeft de gemeente zelf aan weinig panden in eigen beheer te hebben en dus dus vaak afhankelijk is van pandeigenaren. Daarom is er een ander idee gelanceerd; de burger mee laten denken, met als voordeel dat de burger ook begrijpt wat de consequenties zijn.

Locaties moeten wel passend zijn bij de omvang van het dorp
“Daarover hebben we in april een gesprek met de gemeenteraad gevoerd. We denken aan één, twee of drie verschillende locaties voor minimaal vijftig personen en voor meerdere jaren. We vinden het belangrijk om te doen wat nodig is, maar wel passend bij de omvang van het dorp. Daarbij kijken we ook naar wat er de afgelopen jaren al gedaan is aan opvang van asielzoekers, statushouders en Oekraïense vluchtelingen”, aldus Gerria Toeter

Burgers opgeroepen mee te denken
De gemeente is dus zelf op zoek naar locaties, maar doet ook de oproep om mee te denken. Ken jij een locatie die hiervoor geschikt en beschikbaar is (eventueel op korte termijn)? Laat het hun weten via vluchtelingen@raalte.nl
“Want samen weten en kunnen we meer. We gaan hierover ook binnenkort in gesprek met het Plaatselijk Belang”, wethouder Toeter vervolgens af: “De gemeente wil nog voor de zomer een terugkoppeling doen richting de raad.”

Wat zijn asielzoekers?
Asielzoekers zijn mensen die hun thuisland ontvluchten en bescherming aanvragen in een nieuw land. Ze mogen blijven als ze in het land van herkomst gevaar lopen door oorlog, geweld of vervolging. Dat is in 78% van de aanvragen het geval. Het grootste deel komt uit Syrië, Turkije, Jemen en Eritrea. Zodra een asielzoeker een verblijfsvergunning heeft, wordt het een statushouder. Hij of zij gaat dan deel uitmaken van de Nederlandse samenleving.

Mogelijke afschaffing Spreidingswet?
Met de huidige kabinetsformatie sijpelt er nieuws uit dat de Spreidingswet mogelijk zal worden afgeschaft, maar Raalte ziet dat nog niet als werkelijkheid en zet dit plan dus voort. Waarnemend burgemeester Arco Hofland voegt zelfs toe: :”Ik vind het niet zozeer reactief, het is juist realistisch. Mocht de nieuwe regering anders gaat besluiten is dat niet van vandaag op morgen ook gerealiseerd, dus het doorzetten van de plannen is wel legitiem.”

Hoe verder?
De komende periode onderzoekt de gemeente de mogelijkheden. “Zit er een kansrijke locatie bij? Dan gaan we zo snel mogelijk met omwonenden in gesprek. Gezien de urgentie kan dit al op korte termijn zijn, maar dat mag niet ten koste gaan van de zorgvuldigheid. Duidelijke en open communicatie staat voorop.” Daarnaast werkt de gemeente aan een handelingskader voor de vluchtelingenopgave op lange termijn.

Summercamp telt niet mee
De huidige opvang bij Summercamp is tijdelijk, opvang is daar alleen in de wintermaanden, dus niet structureel en telt daardoor niet mee om te voldoen aan de gestelde eisen.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl





Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio