Het ging afgelopen zondagmiddag in Herxen met ‘gepaste’ feestelijkheden gepaard, want om eerlijk te zijn: Dirc van Herxen stond niet graag in de belangstelling. Maar het is er dan toch van gekomen. Voor het dorpshuis De Herxer Marke is een fraai kunstwerk onthuld dat Dirc van Herxen en de Moderne Devotie weer onder de aandacht wil brengen.
We gaan terug in de tijd. Herxen 1381. Op de Noertberghehoeve klinkt het gehuil van een pasgeboren kindje. Het is een jongen en ze noemen hem Dirc. Je komt de naam Dirc van Herxen niet vaak tegen in geschiedenisboeken. En dat is jammer. Zijn naam hoort thuis in het rijtje van Geert Grote, Florens Radewijns en Thomas a Kempis. Zij zijn belangrijke grondleggers van de Moderne Devotie.
Een goed leven voor iedereen.
De Moderne Devotie ontstaat aan het einde van de 14e eeuw. Het is een tijd van armoede, oorlog en ziektes. Vooral gewone burgers hebben het slecht, de adel en geestelijken leven in rijkdom. Moderne Devoten willen juist een goed leven voor iedereen. En om te veranderen begin je bij jezelf: ‘Leef ik zelf wel eerlijk en fatsoenlijk? Voel ik me niet beter dan een ander?’ Daarna werk je samen aan een eerlijk en fatsoenlijk leven voor iedereen. Deze aanpak spreekt veel mensen aan en de beweging groeit uit tot een netwerk verspreid over Nederland en Noordwest Europa.
De Moderne Devotie kan tegenwoordig rekenen op hernieuwde belangstelling.
Ook in Herxen voelen ze zich aangesproken en willen graag de rijke geschiedenis van Dirc van Herxen en de Moderne Devotie weer onder de aandacht brengen. Een mix van Herxenaren en externe deskundigen, zoals Mink de Vries (onvermoeibaar aanjager van de Moderne Devotie) en Henny Schaapman (kunstenares) werken samen aan de uitvoering van diverse ideeën. Het kunstwerk is er een van.
Het initiatief is van plaatselijk belang Herxen. De financiën zijn aangevraagd en gekregen van de gemeente Olst- Wijhe, prins Bernhard cultuur fonds en postcodeloterij buurtfonds.
Voor volgend jaar oktober gaan ze een levende verhalentocht (live) organiseren. In samenwerking met de werkgroep Moderne Devotie Windesheim.