Deze zomer presenteert KIJK Wijhe bijzondere vrouwenportretten van de Deventer schilder Fikret Devedžić. Van mei tot en met augustus bieden de hoge wanden van het gemeentehuis van Olst-Wijhe een perfect decor voor de soms monumentale werken. Werk dat uitdaagt tot enerzijds afstand nemen en anderzijds tot er bovenop kruipen om een ongekende fascinatie te beleven.
Fikret (1956) groeide op in Bosnië en volgde van 1975 tot 1979 de Academie voor Beeldende Kunsten in Sarajevo. In 1992 is hij de oorlog daar ontvlucht en heeft zich in Nederland verder ontwikkeld o.a. middels een stage bij de Olstenaar Huub Coenen, oud kunstdocent op het Hegius.
Fikret haalde inspiratie uit de eerste rots- en muurtekeningen, de bastschilderingen van de Aborigines en de verfijnde handschriften van de Keltische kunstenaars. In zijn opleiding in Bosnië lag het accent op de klassieke technieken en ronde hij zijn opleiding meer als tekenaar dan als schilder af.
In Nederland is hij gaan experimenteren en ontwikkelde zich tot een autonoom kunstenaar die met vakkennis en vaardigheden er in slaagde tekenen en schilderen met elkaar te verweven. Een kleine tien jaar geleden maakt hij ‘Vrouwengezicht 1’ en wist dat het dat was wat hij wilde: het vrouwelijk portret als raamwerk met een spanningsveld tegenover het speelse karakter van lijnpatronen en verschillende decoratieve motieven. Hij varieert van figuratief tot symbolisch en van semi-abstract tot volledig geometrisch waarbij zijn specifieke handschrift voor een persoonlijke lading en een krachtige uitstraling zorgt. Met het werk ‘Betoverd 2’ bracht hij alles wat hem destijds voor ogen stond samen en is daar volledig in geslaagd. Huub Coenen betitelde dit werk als de nieuwe ‘Schreeuw’. (Munch) Hij zei: ‘Dit is kunst met een heel grote K. Dit werk moet ontdekt worden en is mijns inziens over een paar jaar miljoenen waard.’
Het werk van Fikret laat op afstand portretten in een ruitpatroon zien en van dichtbij lost dat patroon op in een grafisch en abstract krullende oliepastel vol punten, stippen, rondjes, halve cirkels, lijnen en vierkanten.
Op het eerste gezicht lijken zijn portretten of gezichten zoals hij ze zelf noemt, op elkaar en lijkt het veel van hetzelfde. Het tegendeel is waar: de gezichten versterken elkaar en bieden de kijker een visueel avontuur. Hoe langer je kijkt hoe meer de gezichten tot de verbeelding spreken.
Beleef het werk in Wijhe en ervaar hoe dat uitnodigt tot eigen associaties.
De expositie is van 1 mei tot 1 september te zien in het gemeentehuis van Olst-Wijhe. Van maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 12.00 uur. Raadhuisplein 1 in Wijhe.
Meer informatie op kijkwijhe.nl