Go Ahead Eagles Europees: De Bergenvaarders-traditie

Leestijd: 4 minuten

Go Ahead Eagles gaat Europa weer in. Na 1965 (Celtic, Europa Cup II; 0-6 en 1-0) en 2015 (Ferencváros, Europa League; 1-1 en 4-1) zit de club nu in de relatief nieuwe Conference League. En al meteen in de tweede voorronde. Door de veelheid aan deelnemende clubs uit alle uithoeken van het continent mogen de (nog) mindere goden elkaar in de eerste voorronde al uitschakelen.

Na deze twee tegenstanders die we best ‘Traditionsvereine’ mogen noemen (beide stammen nog uit de negentiende eeuw), rolde SK Brann uit het Noorse Bergen uit de koker als nieuwe opponent. Wederom een Traditionsverein? Misschien iets minder dan de beide voorgaande, maar zeker een prachtige historische club. Niet te Kraken dook in de geschiedenis van Deventer en Bergen.

Niet te onderschatten tegenstander
Een volksclub met een trouwe achterban, opgericht in 1908 (zes jaar later dan Go-Ahead), in eigen land driemaal kampioen (één keer minder dan Go-Ahead), zevenvoudig bekerwinnaar en meerdere keren verliezend bekerfinalist (een ruime voorsprong voor de Noren), een twintigtal seizoenen met Europees voetbal (idem), een stadion op een en dezelfde plek uit 1919 (één jaar langer dan de Adelaarshorst), ook tussen de huizen gelegen, zij het dat die wel wat sjieker ogen dan de arbeiderswoningen in de Vetkampstraat en omgeving. Bepaald niet te onderschatten dus, en de term Traditionsverein is dan ook best wel op zijn plaats. Maar vooral een club uit een – voor Deventer – Traditionsstadt.

Tekst gaat verder onder de foto’s

Stichting Niet te Kraken
Stichting Niet te Kraken

De Adelaarshorst en het Brann Stadion: zoek de overeenkomsten en de verschillen.

Hanzeverbond
Er zijn namelijk al meer dan 700 jaar betrekkingen tussen Deventer en Bergen. In de Middeleeuwen, waarin Deventer deel uitmaakte van het internationale Hanzeverbond, was de handel op Bergen voor de stad erg belangrijk en lucratief. Die handel, per schip over zee, betrof voornamelijk stokvis: aan stokken gedroogde kabeljauw, die door die bewerking zeer lang houdbaar was. Op de vele Deventer jaarmarkten was stokvis een van de belangrijkste producten. Vis was in de Middeleeuwen namelijk het meest gegeten volksvoedsel.

Bergenvaarders
De kooplieden verenigden zich in het Bergenvaardersgilde, dat we al in 1380 voor het eerst tegenkomen. In Bergen hadden de Bergenvaarders zelfs hun eigen wijk; sommige Deventer handelaren bleven er gedurende langere tijd wonen. In Deventer was de herberg Sint Olof, op de hoek van de Lange Bisschopstraat en de Sandrasteeg, een vast trefpunt voor de ‘Sociëteit der Bergenvaarders’. En in de Lebuinuskerk was er een kapel die was gewijd aan hun patroon Sint Olof. Het wapen van de Bergenvaarders is nog steeds op een gewelfschildering uit ca. 1486 in de kerk te zien: een halve adelaar en een gekroonde stokvis op een gele (eigenlijk gouden) en rode achtergrond. Het moet ook de Kowet-supporter onbewust aanspreken.

Tekst gaat verder onder de foto

Stichting Niet te Kraken

Het wapen van de Bergenvaarders in een gewelf van de Lebuinuskerk, met schuin daaronder schilderingen van St. Olaf (koning van Noorwegen) en St. Gertrudis.

Historische loting
Als herinnering aan deze bloeiperiode kent Deventer ook nog een Bergenvaardersstraat. Net als trouwens een Schonenvaardersstraat, genoemd naar het gilde van kooplieden die op het schiereiland Schonen (Skåne, in het uiterste zuiden van Zweden) voeren. Dat maakt de loting tegen SK Brann letterlijk en figuurlijk historisch.

Het oude Bergenvaardersgilde leeft vandaag de dag voort in de in 1982 opnieuw opgerichte Stichting Sociëteit der Bergenvaarders, die maandelijks bijeenkomsten organiseert met lezingen, presentaties en discussies over historie, politiek en cultuur in Deventer. De stichting voert een moderne versie van het middeleeuwse gildewapen als logo.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Stichting Niet te Kraken

Het logo van de huidige Stichting Sociëteit der Bergenvaarders, teruggaand op het middeleeuwse wapen.

Voorbestemd
Go Ahead Eagles zelf is de laatste jaren ook een stevige Scandinavische koers ingeslagen. Zo staat er in Deventer op dit moment een heus kwintet aan Scandinavische spelers onder contract, met Jakob Breum, Oliver en Victor Edvardsen, Søren Tengstedt en de recent vertrokken KIJslander Willum Willumsson. Je zou bijna gaan denken dat SK Brann als Europese tegenstander niet alleen historisch verantwoord is, maar ook nog eens onvermijdelijk of zelfs voorbestemd was.

Voetbalcultgeschiedenis schrijven
Kan Go Ahead Eagles ook – in de traditie van de aloude Bergenvaarders – met een supportersreis over zee naar Bergen voetbalcultgeschiedenis schrijven? En krijgen we een Go Ahead Eagles te zien dat als ‘moderne Bergenvaarders’ Deventer weer (economisch en sportief) nieuwe voorspoed gaat brengen?

Go Ahead Eagles live
Beide duels zijn ook live te volgen bij Salland Sport, het radioprogramma van Salland1 dat alle wedstrijden van Go Ahead Eagles altijd live verslaat vanuit de stadions. Donderdag start de extra Salland Sport uitzending om 18:00 uur.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

(Met dank aan Stichting Niet Te Kraken en Stichting Sociëteit der Bergenvaarders)

Erik van Luttikhuizen
HOOFDREDACTEUR

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio