De fractie van GroenLinks gaat op 24 januari een motie indienen waarbij de raad en het college van Olst-Wijhe wordt gevraagd de klimaatcrisis uit te roepen. In veel gemeenten is dat reeds gebeurd. Inwoners worden gevraagd hier hun steun voor uit te spreken.
GroenLinks zet deze stap omdat ze zeer teleurgesteld is over de resultaten van de klimaatconferentie in Glasgow en het gebrek aan fundamenteel beleid door de gemeente.
In Glasgow kwam de wereld niet verder dan een plan om 4 gigaton CO2 minder uit te stoten, terwijl 32 gigaton benodigd is voor een veilige wereld die niet warmer wordt dan 1,5 graden. Dat is dus 8x te weinig. Volgens GroenLinks tijd om de alarmbel te rinkelen en ook lokaal de consequenties daarvan te doorzien.
“Het gevoel van urgentie zoals dat bestaat bij de coronacrisis ontbreekt totaal bij de klimaatcrisis” constateert fractievoorzitter Ferdi Hummelink, “De overheid moet eindelijk eens dat gaan doen waarvoor ze in het leven is geroepen en dat is verantwoordelijkheid nemen, ook op lokaal niveau. Dat begint bij het eerlijk benoemen van hoe het is. Want uitgedrukt in economische schade en menselijke slachtoffers is de klimaatcrisis uiteindelijk vele malen groter dan corona”.
“Door het vaststellen dat er een klimaatcrisis is, creëer je de voedingsbodem waarop daadkrachtig beleid kan worden gefundeerd, net als bij corona. Een gemeente is immers niet alleen een uitvoeringsorgaan van landelijk beleid, zoals het Klimaatakkoord en de Regionale EnergieStrategie (RES)” vervolgt hij. “We hebben het nu alleen nog maar over besparing en opwek van energie; terwijl we het veel fundamenteler en samenhangender moeten bekijken. We hebben integraal beleid nodig waarin voedsel, mobiliteit en huizenbouw mee worden genomen, deze hebben namelijk een onnodig grote CO2-voetafdruk. We willen dat de gemeente moed toont en durft te kiezen voor menselijke, eerlijke en duurzame oplossingen”.
Inwoners die ook vinden dat er sprake is van een klimaatcrisis kunnen de oproep ondersteunen op actiesite-deventersalland.jimdofree.com. Tevens kan men daar ideeën achterlaten hoe de gemeente de klimaatcrisis kan bestrijden. De reacties zullen worden gepresenteerd in de gemeenteraad tijdens het indienen van de motie. De fractie hoopt dat iedereen, ongeacht politieke voorkeur, zal reageren. Want het klimaat is niet links of rechts.