Goede vrienden waren het al, maar sinds de opvang van de vier dochters van de Oekraïense familie Vus, is er een golf van hulp ontstaan. Jan Bisschop uit Heeten gaat vandaag weer naar Oekraïne om hulp te bieden aan zijn vrienden en nabijgelegen medisch centrum.
Als voormalig politieagent had Jan al eerder interacties gehad met Oekraïners via uitwisselingsprogramma’s. Toen de oorlog uitbrak, voelde hij de drang om hulp te bieden. Dit leidde tot het bundelen van krachten met Niek van Gemeren en Rob Aa, van de zojuist opgerichte stichting Salland voor Oekraïne. Samen organiseerden ze transporten van diverse noodzakelijke goederen, variërend van kleding tot medische apparatuur.
Het verhaal erachter
Nu zijn ze aan het inpakken voor een nieuw transport. Een medewerker deelt een hartverwarmend verhaal: De dochters van de Oekraïense familie Vus, die actief hielpen in de winkel, zijn nu teruggekeerd naar hun familie in het relatief veilige noordwesten van van hun thuisland. Ondanks de relatieve veiligheid zitten ze in een situatie waarin ze vrijwel alles zijn kwijtgeraakt, een pijnlijke realiteit die de betrokkenheid bij het hulpverleningsproces benadrukt.
Efficiënte voorbereiding
Alle hulpgoederen zijn in de afgelopen weken verzameld en worden klaargemaakt voor transport. Vrijwilligers werken efficiënt samen om alle goederen te verpakken. Zware medische apparatuur vergen extra aandacht vanwege hun kwetsbaarheid. Naast deze essentiële benodigdheden worden ook wat Nederlandse lekkernijen, zoals stroopwafels, pepernoten en chocoladeletters, ingepakt als verrassing voor de Oekraïners.
Tekst gaat verder onder foto..,
Dozen worden gecontroleerd voordat ze worden ingepakt.
Foto door: Sonja Veneman
Sorteren op kwaliteit
Diverse vrijwilligers sorteren zorgvuldig alle gedoneerde goederen, ervoor zorgend dat deze geschikt en passend zijn voor de behoeften van de ontvangers. Hoewel er soms onbruikbare of vuile items worden ontvangen, blijkt het merendeel van de donaties waardevol te zijn voor de gezinnen die alles hebben verloren door de oorlog.
Planning en bestemming van de goederen
Het geplande transport zal eerst de familie Vus in Kapizivka (Sarny, in het Noorden van Oekraïne) bereiken, waarna de rest van de levering, de medische benodigdheden, aan het Agape Revalidatiecentrum in Lusk volgt. De daaropvolgende dag staat een bezoek aan het Inspiration Center in Shepitijv op de planning.
Een betekenisvolle hereniging
Jan Bisschop kijkt uit naar zijn weerzien aan zijn vriend Vadym Vus en zijn gezin en koestert de band die hij met hen heeft opgebouwd in de tijd dat ze samen waren in Nederland. Hij is dankbaar dat hij iets kan betekenen voor hen in deze moeilijke tijden. Achter hem is de vrachtwagen ondertussen volgeladen door de gretige vrijwilligers, klaar voor de reis van ruim 1600 kilometer…