Hoe kan je koel slapen?

Leestijd: 3 minuten

Het bleef afgelopen nacht weer behoorlijk warm. Vandaag is de luchtvochtigheid zelfs extreem hoog. Zelfs als het ’s nachts afkoelt, blijft het vaak in je slaapkamer nog steeds snikheet. Hoe zorg je ervoor dat de warmte hier overdag niet binnenkomt, zodat je lekker kunt slapen?

Natuurlijk is een aircosysteem dé oplossing, maar echt milieuvriendelijk is dat niet. Met de energiezuinige tips van de Stichting Milieu Centraal, hou je de zon buiten. Hierdoor blijft je slaapkamer koel, zonder stroom te verbruiken.

Warmte buiten houden
Zonwering aan de buitenkant van het raam (schermen, luifels, markiezen, luiken, zonnedoeken) houdt de warmte op afstand. Daarom werkt het twee keer zo goed als een gordijn of scherm aan de binnenkant van het raam, want dan is de warmte al binnen. Zorg dus voor goede zonwering bij de slaapkamer(s) en doe alles dicht overdag.

Houd dan ook alle ramen en deuren overdag dicht. Door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen. Vergeet niet voldoende te ventileren voor gezonde lucht in huis.

Zonwering aan de buitenzijde van jouw huis houdt de warmte buiten
Foto – Altamar via Pexels

Sluit de roosters aan de zonzijde
Ben je overdag niet in je slaapkamer? Dan kan je eventuele roosters aan de zonkant dichtdoen. Doe ze wel weer open als je gaat slapen, want dan is het veelal koeler buiten dan binnen.

Wil je die koelte van de nacht gebruiken om jouw slaapkamer af te koelen, zet dan ’s avonds laat, ’s nachts of heel vroeg in de ochtend alle ramen en tussendeuren tegen elkaar open. Door het doorstromen van de koele lucht, zorg je ervoor dat je huis weer kan afkoelen. Rond zonsopkomst is het meestal het koelst.

Isolatie houdt warmte ook buiten
Goede isolatie van je ramen, buitenmuren en (platte) dak voorkomt dat je huis snel opwarmt. Samen met buitenzonwering heb je met goede isolatie 80%(!) minder kans op oververhitting.

Natuurlijke zonwering
Een natuurvriendelijke zonwering kan in de zomer ook uitkomst bieden. Levend groen werkt verkoelend voor de omgeving. Bomen houden de zon uit je huis en slaapkamer, dus behoud en koester die oude mooie boom in je tuin. Of plant dit najaar een nieuwe (inheemse) boom. Denk bijvoorbeeld aan leibomen die je als levende zonwering voor de ramen van je slaapkamer(s) kunt plaatsen.

Kat slaapt koel binnen
Foto – Ihsanaditya via Pexels

Een groen gevel schermt de buitenmuur af waardoor die niet zo warm wordt als een muur zonder groen. Daardoor straalt de gevel minder warmte naar de omgeving uit en is het ventileren in de avond effectiever. Heb je alleen een balkon? Ook op het balkon kun je een klimop planten die tegen de gevel aangroeit.

Vergroen je dak
Denk bijvoorbeeld aan sedum op het platte dak boven een slaapkamer. Het groene dak zorgt niet alleen voor verkoeling, maar houdt ook water vast en draagt bij aan de biodiversiteit.

Heb je een balkon? Ook daar kun je planten en struiken plaatsen, die bijdragen aan een koele omgeving. Kies voor biologische en inheemse planten.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

De tips zijn afkomstig van de Stichting Milieu Centraal

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio