Hoe zit het met de mentale gezondheid onder de jongeren in Raalte? “Deze plek heeft mij veel gebracht”

Leestijd: 3 minuten

‘In Raalte wonen er vooral mensen boven middelbare leeftijd’, hoor je bijna iedereen zeggen als je het over Raalte hebt. En natuurlijk, de inwoners zouden dat niet voor niets zeggen. Maar de jongeren, die zijn er wel. Er zijn meerdere basisscholen, er is een middelbare school en er is een mbo. Verschillende plekken waar jongeren zich verzamelen. Ieder heeft zijn/haar eigen verhaal en kampt met verschillende problemen. Maar is het niet zo dat dit weinig wordt gezien? Omdat men zich meer focust op de ouderen in Raalte?

De cijfers op een rijtje

Dit zal niet de eerste keer zijn dat je hier iets over leest. Mentale gezondheid is al jaren een besproken onderwerp. 50,8% van de Nederlandse jongeren hebben te maken gehad met angst- of depressiegevoelens volgens RIVM. Dit betekent dus dat meer dan de helft van de Nederlandse jongeren kampt met mentale klachten, heel gek om te bedenken dat in die helft niemand zich in Raalte bevindt. In 2022 was dit 12,1% van de jongeren in Raalte waarvan het bekend is ook volgens het RIVM. 26% van de inwoners in Raalte zijn jongeren. Je kan dus stellen dat ongeveer de helft daar wel eens last heeft gehad van mentale klachten.

Het Jongerencafé
Dit zag het Jongerencafé ook. Wij spraken met Julia, zij gaat al een tijdje naar het Jongerencafé in Deventer en geeft aan dat dit haar erg heeft geholpen. Maar dan denk je misschien? ‘wat is precies het Jongerencafé?’. Het café is voor jongeren van tussen de 17 en 30 jaar die kampen met mentale klachten  zoals; slecht slapen, piekeren, veel stress of zorgen ervaren, je eenzaam, angstig of somber voelen. “Deze plek heeft veel meer voor mij gedaan dan alleen het praten over mijn mentale klachten”, zegt Julia. “Het is zo’n vrijblijvende plek waar alles mag, maar niks moet.” Julia geeft daarnaast aan dat de jongeren hun eigen ervaringen en deskundigheid kunnen gebruiken tijdens de bijeenkomsten. Denk bijvoorbeeld aan een cursus of een spel die ze gebruiken om anderen beter te leren kennen.

Maar zoals je leest, dit is in Deventer en dat is voor Julia geen probleem, maar voor meer schijnt dit toch best een obstakel te zijn. Zoals een stel wat graag anoniem wil blijven. Op 24 maart werd het Jongerencafé voor de derde keer in Raalte georganiseerd, want er werd opgemerkt dat meerderen behoeften hadden aan een plekje dichterbij huis. “Wij wonen zelf in Raalte en hebben ook wat meer moeite met in contact komen met andere jongeren van onze leeftijd.” Ze gaven aan dat dit een hele goede optie is voor sociaal contact met andere leeftijdsgenoten en gesprek over onderwerpen, waar meerdere last van hebben, denk dan aan: depressieve gevoelen en eenzaamheid.

“Het Jongerencafé heeft mij echt geholpen om nieuwe vrienden te kunnen maken die iets vergelijkbaars meemaken zoals ik, je voelt herkenning”, zegt Julia. En dat is ook precies waar dit voor is opgericht. “We eten met z’n allen waar je aan mee kan helpen, maar het niet hoeft. Ook spelen we spellen en zijn we gewoon aan het kletsen.” Het uiteindelijke idee is dat het draait om gezien en erkend worden.

Maar gaat het dan niet om de voorzieningen in de stad waar zij terecht kunnen? Stel je voor dat je woont in een dorp waar er misschien te weinig te doen is. Je gaat naar school om vervolgens weer naar huis te gaan. Misschien een beetje hangen in de bieb, maar dit is niet voor iedereen zo. Het is niet vanzelfsprekend dat jouw huis jouw thuis is en dit zien ze in Raalte ook.

Jeugdcentrum Traxx
Want hoe zit met de verbondenheid tussen jongeren in Raalte? Kunnen zij zich wel verbonden voelen als je basis niet als ‘normaal’ wordt gezien?

Daar heeft jongerenwerker Yagmur wel wat op te zeggen: “Traxx is een ontzettend vrijblijvende plek. Iedereen kan kosteloos binnenlopen en op deze manier bieden wij veilige plek voor de jongeren waar zij dat elders misschien niet zo ervaren.”

Ook geeft ze aan dat zij mentale gezondheid een belangrijk thema vinden. “Wij bieden momenten aan voor de jongeren waar wij het hebben over thema’s die belangrijk zijn voor hen. Denk aan veiligheid, grenzen aangeven op welke manier dan ook en zo kan ik nog wel even doorgaan.” Traxx heeft niet altijd zo’n goede reputatie gehad. Vroeger werd het namelijk meer gezien als een soort ‘drugshok’, “maar daar is niks van waar”, zegt Yagmur. “Alle middelen die je zouden kunnen beïnvloeden zijn hier verboden.” Traxx is vanaf 14:00 uur open en werken ook samen met scholen zodat er meer aandacht komt voor het jeugdcentrum en jongeren toch een fijne plek hebben om naartoe te gaan.

Dus, de jongeren uit Raalte. Wordt er wel naar hen omgekeken? Die mag conclusie mag je zelf trekken. Wel wordt er zo veel mogelijk aan gedaan om de jongeren gezien te laten voelen en hen een plek te bieden waar ze zichzelf mogen zijn en veilig mogen voelen.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met studenten van Windesheim

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio