Aantal meldingen blauwalg in Nederland neemt toe, maar ook in Salland?

Leestijd: 2 minuten

Uit cijfers van de Unie van Waterschappen is gebleken dat de hoeveelheid blauwalg in het Nederlandse zwemwater toeneemt. In 2013 waren er 150 meldingen van blauwalg, in 2020 waren dat er bijna 230. Hoe staat het water er in Salland voor en moeten we ons zorgen maken?

Tijdens het zwemseizoen, tussen 1 mei en 1 oktober, houdt de provincie Overijssel toezicht op de waterkwaliteit. Ook wordt gelet op hygiëne en veiligheid. Dit is onder andere belangrijk om te weten of het zwemwater blauwalg bevat. Blauwalg is een planktonsoort dat giftig kan zijn en risico’s met zich meebrengt voor zwemmers en huisdieren.

Gezondheidsklachten
Niet alleen door het inslikken van water kun je in aanraking komen met de giftige stoffen, zelfs wanneer de blauwalg met je huid in contact komt kan het gevaarlijk zijn. Symptomen waarmee je te maken kunt krijgen zijn bijvoorbeeld een sloom en zwak gevoel, braken en trillen. Voor honden kan het zelfs nog heftiger zijn. Zij kunnen er flink ziek van worden en zelfs overlijden. Doordat de viervoeters bijvoorbeeld aan hun vacht likken, krijgen ze de bacterie binnen.

Salland
Onlangs werd er nog blauwalg aangetroffen in het zwemwater in Den Nul. Om deze reden werd er voor zwemplas de Lange Kolk een negatief zwemadvies gegeven. Eind juli van dit jaar werd dit advies gelukkig weer ingetrokken. Er is ook goed nieuws voor andere zwemplassen waar je in Salland terecht kunt. Zo wordt het waterkwaliteit in de laatste vier jaar bij Summercamp Heino op zwemwater.nl beoordeeld met drie sterren. Dit houdt een uitstekende kwaliteitsklasse in en dat betekent dus dat je er veilig kunt zwemmen. Op de website vindt je actuele informatie en nieuws over de officiële en goedgekeurde zwemlocaties in Nederland. De site werkt samen met organisaties als Unie van Waterschappen en Rijkswaterstaat.

Bij Vakantiepark Heino hoef je je ook geen zorgen te maken. Ook daar wordt het water beoordeeld met uitstekende kwaliteitsklasse.

Tips tegen blauwalg
Blauwalg tegenkomen of ermee in aanraking komen kan erg eng zijn. Het is dan ook belangrijk om te weten wat je in zo’n situatie moet doen. Zie je blauwgroenig water met een drijflaag van troebele algen? Ga er dan niet in zwemmen! Als je dan toch het water aanraakt, is het verstandig om de algen van je huid af te spoelen door een douche te nemen. Droog jezelf daarna goed af en trek droge kleding aan.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio