Hommeles aan de Hunneperweg: nieuwe buren vallen absoluut niet in de smaak

Leestijd: 2 minuten

Drugsdealers in de wijk, dat zijn omwonenden van een voormalig kantoorpand aan de Hunneperweg in Deventer niet gewend. Vermeende oorzaak: de mensen met een verslaving of psychische problemen die er sinds begin dit jaar wonen. Omdat dit volgens de buurtbewoners helemaal niet mag, stappen ze naar de Raad van State.

Volgens de omwonenden had de omgevingsvergunning voor het project nooit verleend mogen worden. Zij zeggen dat er niemand in het pand mag wonen, terwijl de gemeente zegt dat wonen wél mag als het in combinatie is met zorg.

Wonen of niet?
Het gaat om beschermd wonen voor 25 mensen met een verslaving of psychische problemen. IrisZorg begeleidt ze naar een zelfstandig leven en daarvoor wordt woonruimte gegeven in het pand aan de Hunneperweg.

“Dit is wonen”, zegt een van de bezwaarmakers. “Hun behandeling vindt elders plaats.” Toch zeggen woordvoerders van de gemeente en IrisZorg dat in het pand de nadruk op zorg ligt. “Hun verblijf is sterk verbonden aan zorg”, laat de gemeentewoordvoerster weten. Volgens de zorginstelling mogen de bewoners er ook alleen maar wonen als ze een vastgesteld programma volgen. Doen ze dat niet, dan moeten ze het pand verlaten.

Drugsdealers voor de deur
Een woordvoerster van IrisZorg vertelt dat ze elk zeker drie uur per dag hulp krijgen in het pand. Daarvoor zijn ook permanent twee begeleiders aanwezig. ’s Nachts is er één beveiliger die ook ervaring heeft met zorg. Maar de bezwaarmakers beweren dat dit onmogelijk is met niet meer dan twee begeleiders overdag. Die komen dan handen en uren tekort. “Dat is geen zorg.”

Zware incidenten waarbij bewoners zijn betrokken, waren er nog niet. Maar er zou wel een meisje zijn lastiggevallen. “Er staan ook met enige regelmaat drugsdealers voor de deur. Dat ben ik hier niet gewend.”

Voorbedachte rade
De bezwaarmakers hebben zware verwijten aan IrisZorg en de gemeente over de gevolgde procedure. Het bestemmingsplan waarop de omstreden vergunning is gebaseerd, werd ter inzage gelegd tijdens de zomervakantie. Daardoor misten veel omwonenden een kans om bezwaar te maken. Bovendien was dit bestemmingsplan onvindbaar op de website waarop die zou moeten staan. De gemeente erkent dat dit plan lastig te vinden was.

IrisZorg krijgt het verwijt dat het onwaarheden heeft verspreid over het informeren van de buurt over dit project. Van participatie was volgens de bezwaarmakers geen sprake. “Er was minachting voor ons. De vergunning is heimelijk verleend. We kregen geen informatie. Het is gewoon schandalig.” Volgens de gemeente hebben de burgemeester en de betrokken wethouder de buurt bezocht en is er een mediationpoging gestart.

De Raad doet over zes weken uitspraak

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

RTV Oosthttp://rtvoost.nl
Dit artikel is gemaakt door journalisten van RTV Oost.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio