Hulpoproep van Syrisch gezin uit Raalte aan Nederlandse overheid

Leestijd: 2 minuten

Onderwijsassistent Luqman Hasen uit Raalte slaapt slecht de laatste tijd. Zijn familie woont in Noord Syrië tegen de grens van Turkije, middenin het aardbevingsgebied. De Koerden in die regio hebben al twaalf jaar met oorlog te maken en daar komt nu de aardbeving bovenop. Luqman maakt zich zorgen. “Waarom komt er geen hulp voor die mensen daar?”

De drie dochters zijn al naar bed, pa en ma Hasen kijken naar de Koerdische zender. Om vijf uur en om acht uur wordt een uitgebreid overzicht uitgezonden over de situatie in aardbevingsgebied. In het Syrische deel van het aardbevingsgebied wordt inmiddels over zeker 5.800 doden gesproken. Jandi, de vrouw van Luqman heeft het er moeilijk mee. Ze kan ook bijna niet praten over de situatie thuis, dan verschijnt er al snel een traan in een ooghoek.

“Je voelt je zo machteloos hier”, zegt ze. Haar man Luqman knikt en slikt. “De familie is veilig maar we zijn wel veel vrienden kwijt.” Toch is dat niet waarover de 46-jarige Luqman wil praten.

Machteloos

“In en rond Jindires, het gebied waar ik vandaan kom is al twaalf jaar oorlog. De omstandigheden waren daar al heel slecht. Nu door de aardbeving nog meer mensen dakloos zijn geworden moet er echt hulp naartoe.”

Hulp in Noord-Syrie, dat is een vraagstuk dat ook internationaal veel instanties proberen op te lossen. Maar dat is niet makkelijk. Luqman legt uit: “Het aardbevingsgebied loopt in het noorden van Syrië precies over de grens met Turkije. Door de oorlog in Syrie is de macht van het Turkse oppositieleger groot. Zij houden de hulpkonvooien tegen bij de grens.”

Geen eten, geen water, geen tenten en geen medicijnen. Niks.

Luqman Hasen uit Raalte is bang dat de wereld de Syrische Koerden in de steek laat

Vanuit het zuiden hoeven de Koerden niet op steun te rekenen van de Syrische leider Bashar al-Assad. Zonder zijn toestemming is voor hulpkonvooien ook de toegang via de Middellandse Zee afgesloten. “Er zijn geen tenten, er is geen eten, geen water, er is niks.”

Luqman Hasen roept de Nederlandse overheid daarom op om alleen, met de Europese Unie of op welke manier dan ook druk uit te oefenen. “Want dan moeten Erdogan en Assad allebei een beetje naar de Koerden kijken. Nederland mag niet toestaan dat er geen hulp in dat gebied kan komen.”

‘Oekraine en dan dit’

Luqman vertelt dat de aardbeving ook in zijn omgeving in Raalte gesprek van de dag is. “Op school praten we er over. Het is moeilijk om erover te hebben omdat ze daar intussen alleen zijn en zonder hulp.”

Vrienden van Luqman bij de Stichting Salland voor Oekraïne hebben Luqman geholpen om zijn oproep te kunnen doen. “Luqman is een hele sympathieke en hard werkende kerel en je ziet dat hij er echt onder gebukt gaat. Het kan ook niet wat daar gebeurt”, zegt teamlid Rob. “Hij helpt ieder week voor Oekraïne en dan gebeurt dit in je eigen land.”

Nederlands komt vandaag in actie ten behoeve van de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Doneren kan via Giro 555.

RTV Oosthttp://rtvoost.nl
Dit artikel is gemaakt door journalisten van RTV Oost.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio