Zolang Ian het zich kan herinneren heeft hij de ultieme droom om later scheidsrechter te worden in het betaalde voetbal. Bij Rohda Raalte krijgt hij de kans om de jeugd te mogen fluiten en zelfs mee te lopen bij de scheidsrechters die het eerste team fluiten. Ian zit zelf niet op voetbal, dat vond hij niet leuk, hij zit bij de scouting in Raalte.
Om scheidsrechter te kunnen worden, is het goed om een cursus te volgen bij de KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond). Met zijn 11 jaar is Ian daar nog te jong voor, je moet 14 jaar zijn om deel te mogen nemen aan de cursus. Scheidsrechters zijn enorm van belang voor de lokale voetbalclubs.
Fluiten
De 11-jarige is inmiddels al drie jaar actief als clubscheidsrechter bij de jeugd. De interesse in fluiten begon op school. Ian: “Mijn vader zag dat ik interesse had in fluiten en heeft mij aangemeld bij voetbalclub Rohda Raalte.” Op acht jarige leeftijd ging hij op voetbal, maar dat vond de scheidsrechter in de dop niet leuk, een wedstrijd fluiten wel. En zo stond hij al op jonge leeftijd tussen zijn leeftijdgenootjes op het veld.
Competitie fluiten
“Ik sport niet, maar ik moet wel fit blijven om een wedstrijd te kunnen fluiten”, vertelt de 11-jarige enthousiast. Die wedstrijden zijn in de competitie van de jeugd onder 11 tot 13 jaar. Ian: “Af en toe mag ik een oefenwedstrijd fluiten bij de jeugd onder 14 jaar, dan mag ik ook een gele of rode kaart geven, net als bij de JO13-1.” Die heeft hij tot nu toe nog niet hoeven te gebruiken; “Meestal luisteren ze wel”, aldus een zelfverzekerde Ian.
“Huh? Is dát de scheids?”
Voor aanvang van de wedstrijd loopt de jeugdscheidsrechter altijd naar de trainers van beide teams om zichzelf voor te stellen: “De spelers van Rohda kennen mij ondertussen wel en vinden het niet raar dat ik fluit, maar ik hoor de tegenstander vaak zeggen: huh? Is dat de scheids?, dat vind ik wel grappig. Na de wedstrijd lopen ze dan nog naar mij toe om te zeggen dat ik goed heb gefloten.”
Klasgenoten
In de teams die Ian fluit, zitten soms klasgenootjes: “Toen ik net begon met fluiten, maakte een klasgenootje van mij een overtreding in het strafschopgebied, ik gaf toen een penalty. Hij riep toen dat hij de bal raakte en dat het geen overtreding was, maar na afloop van de wedstrijd gaf hij toch toe dat hij de speler had geraakt, dat vind ik wel een mooi verhaal.”
Droom
De jonge scheidsrechter zit in groep acht op Basisschool De Korenbloem in Raalte. Op dit moment is hij geblesseerd: “Ik mag vier weken niet fluiten, niet leuk maar ik ga wel naar Rohda om te kijken naar de wedstrijd van mijn broertje.” De droom van Ian is om scheidsrechter te worden in het betaald voetbal: “Daarna kan ik misschien wel gaan fluiten in de Champions League”, aldus een gemotiveerde Ian. Op de vraag wat hij daarnaast zou willen worden zegt hij: “Ik weet het nog niet precies, maar ik denk meester.”
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl