De IJssellinie besteedt in het weekeinde van 22 en 23 oktober aandacht aan de Cubaanse raketcrisis, 60 jaar geleden. Dat gebeurt met onder andere een lezing van luitenant-generaal b.d. Mart de Kruif, een oorlogsspel voor kinderen en jongeren rond de bunkers en activiteiten van zendamateurs in de Commandobunker.
Tussen 16 oktober en 29 oktober 1962 dreigde een kernoorlog tussen Amerika en de Sovjet-Unie nadat de Russen kernwapens plaatsten op Cuba. De dreiging was zo ernstig dat een begin werd gemaakt met het activeren van de IJssellinie, een waterlinie tussen Nijmegen en Kampen. Als voorbereiding op het onder water laten lopen van grote gebieden werden de sluizen in de Afsluitdijk afgesloten.
Luitenant-generaal b.d. Mart de Kruif houdt op zaterdag 22 oktober een lezing in het HolstoHuus, Jan Schamhartstraat 5 in Olst. Aanvang 14.00 uur.
Hij zal vertellen over de Cuba-crisis, de Koude Oorlog en de relatie met de IJssellinie en de oorlog in Oekraïne. De Kruif zal ook zijn boek over Afghanistan presenteren. Voorafgaand aan zijn lezing vertelt Peter Kuipers ( commandant van dienst in die tijd) over het blootleggen van de Terp in 2008. De Terp aan de Jan Schamhartstraat in Olst is een bunkercomplex van de IJssellinie waarop anti-luchtdoelgeschut kon worden geplaatst. Het complex is uitgegraven in het kader van team building voor de groep die later kwartier moest maken in Afghanistan. De toegang tot de bijeenkomst is gratis, een donatie wordt op prijs gesteld.
De Cuba-dagen van de IJssellinie beginnen op vrijdagavond 21 oktober met het AvondTuur, een spannend spel voor kinderen vanaf een jaar of 8, waarbij wordt nagespeeld dat Russische troepen ons land zijn binnengevallen en spionnen al actief zijn rond de bunkers van de IJssellinie. Deelnemers moeten in en bij de bunkers allerlei opdrachten uitvoeren waarbij ze ervoor moeten zorgen niet door de spionnen betrapt te worden. Deze belevingsactiviteit, waarbij deelnemers in een spannende situatie zitten terwijl ze niet weten waar de vijand zit, wordt op vrijdagavond 21 oktober en zaterdagavond 22 oktober gehouden van 19.30 uur tot 23.00 uur. Deelnemers kunnen zich melden op de parkeerplaats van landgoed De Haere in Olst. Kosten voor deelname zijn 2 euro per persoon, die contant moeten worden afgerekend.
Gedurende het weekeinde van 22 en 23 oktober zijn in de Commandobunker van de IJssellinie de zendamateurs Sven de Vries en Cees Mastenbroek actief. Zij leggen radiocontact met andere posten in het land. Cees Mastenbroek: “In Nederland zijn er nog heel veel ‘Koude-Oorlog plekken’, daar proberen we dan verbinding mee te maken. Het zijn er in totaal 22 en dan moet je denken aan bunkers, luchtwachttorens, schuilbunkertjes, oude kazernes, commandobunkers en zelfs een fregat uit de Koude Oorlog dat in Zeeland ligt. Ook proberen we contact te maken met Engeland en Italië.” De zendamateurs zijn lid van radioamateurvereniging RFDX en Mastenbroek is ook lid van DARES, een organisatie die bij rampen de communicatie herstelt als die is uitgevallen, zoals bij de Waternoodsramp in 1953. Een voertuig van DKO (Dienstplicht Koude Oorlog) is ook aanwezig bij de
bunker. Op het veld boven de commandobunker van de IJssellinie wordt een antenne geplaatst en via de originele ingangen van de bunker worden de kabels naar binnen gebracht, waar de zendamateurs verbinding zoeken met andere posten. Bezoekers kunnen de zendamateurs op zaterdag 22 en zondag 23 oktober van 8 tot 5 uur aan het werk zien.