VRIJWILLIG ACTIEF ? Waardering voor een enthousiaste vrijwilliger bij het IVN
Het Vrijwilligers Platform en de gemeente Olst-Wijhe vinden dat het vrijwilligerswerk meer waardering verdient. Daarom tweemaandelijks aandacht hiervoor middels een interview met een enthousiaste vrijwilliger. Dit maal Annet van der Veen. Als voorbeeld voor al die andere organisaties en vrijwilligers die ieder afzonderlijk zo van onschatbare waarde zijn voor onze gemeenschap
IVN
Vrijwilligster Annet van der Veen is sinds haar 15e al bezig in en met de natuur. Op haar middelbare school werd bij biologie een lezing gehouden door de jeugdbond voor natuurstudie. Haar interesse was gewekt, ze werd lid en had bijna elk weekend een excursie of kamp in de natuur (zeven jaar lang). ?Het was een hele mooie tijd en ik heb genoten van de vrijheid en veel geleerd over het prachtige planten,- en dierenrijkdom.? Ze kan zich ook herinneren dat haar vader tijdens fietstochten vaak van alles over vogels vertelde. Dit heeft ervoor gezorgd dat ze nu lid is van de IVN-afdeling De Grutto en zich bezighoudt met de werkgroep jeugd en de heemtuin. Het IVN draagt bij aan een duurzame samenleving door mensen te betrekken bij natuur, milieu, landschap en leefomgeving. Overal in het land worden er excursies, cursussen, wandelingen en fietstochten georganiseerd. De Grutto bestaat nu 45 jaar en heeft als werkgebied de gemeente Olst-Wijhe.
Werkgroep jeugd
Kinderen beschikken van nature over een dosis gezonde nieuwsgierigheid, waardoor ze open staan voor het leren van nieuwe dingen. Het doel van Annet is kinderen op een eenvoudige, leuke en boeiende wijze te interesseren voor de natuur. ?Ik heb in het algemeen een bijzondere binding met kinderen en vind het vooral leuk om het verhaal erachter te vertellen.? Over het jaar verspreid worden er in het weekend vaste activiteiten georganiseerd zoals braakballen pluizen, paddestoelen zoeken en waterbeestjes vangen. Het braakballen pluizen gebeurt in een sfeervolle jachthut (Onder de Gelder) met een houtkachel erin en geweien aan de muur. Verschillende mensen zorgen ervoor dat er genoeg braakballen zijn, die in het bos, tuin of nestkast gevonden worden. Ook zijn er daarnaast een aantal variërende activiteiten zoals een vogelexcursie of een Heemtuin speurtocht.
Heemtuin
In de jaren ?60 begon men weteringen te verbreden en rivierdijken te verzwaren. Het plantenrijkdom van de dijkhellingen nam hierdoor af en Wijhenaar Jan Veerman zag dit met lede ogen aan. Daarom heeft hij in 1971 de Heemtuin IJsselflora aangelegd, met hierin een verzameling van inheemse en bedreigde plantensoorten. Sinds 1991 is deze tuin (achter verzorgingstehuis Het Weijtendaal) in beheer bij IVN De Grutto; de naam werd uitgebreid met Veermans Hof. Bezoekers zijn tussen 15 maart en 15 oktober welkom om de vele planten te bewonderen. Een vrijwillige bijdrage kan achtergelaten worden in het schuurtje. Dit wordt gebruikt voor reparaties, aanschaf van klein gereedschap en naambordjes. Op donderdagochtend, woensdagavond en af en toe op zaterdag is Annet hier bezig met tuinieren en geeft ze ook rondleidingen. ?Het is voor mij belangrijk om tijd vrij te maken voor vrijwilligerswerk, omdat dit mij veel energie oplevert. Mensen zeggen vaak dat ik leuke dingen doe, en dat komt door het vrijwilligerswerk. Iedereen die (een keer) wil helpen is van harte welkom!?